Výsledky Prokop 2020

Záznam z vyhlasovania výsledkov

Výsledky Prokop 2020

Špeciálne kategórie

A. Best media placement

1. miesto
SPOLU PRE SLOVENSKO - branded content, ktorý pomáhal | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Promea Communication, TV Markíza, Wavemaker | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pandémia zintenzívnila problém DUŠEVNÉHO ZDRAVIA a DOMÁCEHO NÁSILIA. Tisícky ľudí ťažko zvládali osamelosť a obavy o zdravie. Mnohé ženy a deti počas lockdownu čelili doma náročným situáciám. V SLSP sme vymysleli UNIKÁTNY BRANDED CONTENT – televízny gala večer, ktorý dokázal významne POMÔCŤ ĽUĎOM s duševnými problémami a obetiam domáceho násilia.

Spolu s TV Markíza sme atraktívnou dramaturgiou chceli dosiahnuť vysokú sledovanosť eventu. Čo sa nám aj podarilo, a práve vďaka nej sme počas večera vyzbierali až 126 tis.€ pre Krízovú linku pomoci (IPčko) a matkám s deťmi v núdzi (APSS)
Zoznam príspevkov
2. miesto
Chuť žiť TikTok Challenge | Róbert Slovák a jeho priatelia | EDI Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Psychické poruchy, medzi ktoré poruchy príjmu potravy s najvyšou úmrtnosťou patria, sú nielen tabuizovanou témou, ale v čase pandémie je ich liečba ešte nedostupnejšia. Projekt Chuť žiť vytvoril online poradňu pre mladé dievčatá (ktoré tvoria najohrozenejšiu skupinu) a prvýkrát vstúpil na platformu, kde sa prevažne zdržiavajú - na TikTok. Využil pre túto sieť typický “challenge” a dosiahol organický zásah viac ako 320 tisíc videní ľudí z cieľovky a dokázal tak zvýšiť záujem o online poradňu päťnásobne.
3. miesto
Nový Istropolis - odhalenie | SKPR STRATEGIES | Immocap Group a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prvú bitku o názor verejnosti sa nám podarilo vyhrať, klienta sme predstavili ako rešpektovanú firmu a zodpovedného developera, predstavili sme víťazné štúdiá, ktoré patria k svetovej špičke s prísľubom špičkovej architektúry. Nastolili sme tému kultúrno-kongresovej turistiky v hlavnom meste.
Kľúčové bolo správne načasovanie každého kroku a každej informácie ako pred predstavením, tak aj počas predstavenia projektu verejnosti. Cieľom bolo vytvoriť „wow efekt“, vyzdvihnúť pozitíva a zároveň potlačiť potenciálne negatívne argumenty a tým si celý zámer „obhájiť“.

B. Regional Community Relations

1. miesto
Som BYSTRÝčan a preto nakupujem tu! | Black Apple | Som BYSTRÝčan a preto nakupujem tu! - zakladatelia projektu Martin Turčan a Andrej Patráš
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nikto nepredpokladal, že korona tak výrazne ovplyvní naše životy. Zatvorené firmy, obchody, prepúšťanie. Po uvoľnení pravidiel v lete 2020 vznikol nápad v hlavách 2 podnikateľov z B. Bystrice na podporu lokálnych firiem. Sami pocítili silu korony. Rozhodli sa, že vytvoria bezplatnú platformu podporujúcu podnikateľov v okrese. Značka „Som BYSTRÝčan a preto nakupujem tu“ naštartovala u ľudí chuť podporiť miestne firmy. Podnikatelia ju vnímajú ako 1 z možností na propagáciu a udržania sa na trhu. Dnes má označenie už takmer 200 prevádzok a funguje aj B. Štiavnici, Lučenci a Rim. Sobote
2. miesto
Na Gemeri normálka! | Seesame | Essity Slovakia,
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Švédska spoločnosť Essity na slovenskom trhu pôsobí viac ako 28 rokov, ale vo všeobecnosti sa na Slovensku o jej aktivitách veľa nevie. Regionálna kampaň podporila znalosť značky prostredníctvom výhod, ktoré si na nej vážia priamo zamestnanci a oslovila aj nové talenty zo širšieho okolia, ktorí sa doteraz o prácu v Essity nezaujímali. Ústredný claim Na Gemeri normálka! predstavil najatraktívnejšie prvky firmy, ktoré sme vyberali spolu so zamestnancami. Samotní zamestnanci ako tváre kampane pútali pozornosť na billboardoch, citylightoch, vo firemnom videu či PR článkoch.
3. miesto
Triediace centrum PET fliaš a plechoviek v Banskej Bystrici | Black Apple | Ekolumi
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Lukáš Čierny a Michal Figúr, dvaja spolužiaci, ktorí po škole rozbehli dnes už jednu z najväčších recyklačných spoločností v Európe zameranú na PET fľaše - Ekolumi. Vďaka 13 miliónovej investícii do technológie je firma plne vybavená pre pokrytie a spracovanie celkového množstva PET na slovenskom trhu. Prirodzene, má ambíciu na umiestnenie Triediaceho centra, kt. vznikne v súvislosti so zálohovým systémom, v Banskej Bystrici, kde pôsobí. Pre kraj je to strategická investícia, kt. by priniesla 150-200 prac. miest do zaostalého kraja. Spojenie síl by mohlo pomôcť spoločnému cieľu.

C. Event PR

1. miesto
O2 Virtual Talks 2020 – 1. virtuálna tlačová konferencia na Slovensku | CREATIVE PRO a.s. v spolupráci s CREATIVE PRO a.s. | O2 Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 6. marec 2020.
Korona zastavila život na Slovensku.
Všetko stíchlo. Aj biznis stíchol.
Zaužívané spôsoby komunikácie boli umlčané. Fyzické eventy boli znemožnené.
No jedna firma nabrala odvahu a rozhodla sa prehovoriť.
15. apríl 2020
Iba mesiac po zavedení lockdownu.
O2 Slovakia a CREATIVE PRO Bratislava spolu priniesli unikátne PR riešenie.
1. virtuálnu tlačovú konferenciu na Slovensku.
Jedinečný produkt odkomunikovaný nie cez Zoom alebo MS Teams. Inovatívnou formou, ktorá ešte ani dnes nie je samozrejmosťou. V extrémnych podmienkach a mimoriadne krátkom čase.
Zoznam príspevkov
1. miesto
#AKONATO biznis konferencia | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s E-motion, Wavemaker, Crossline | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V dôsledku korona krízy sme museli 3x modifikovať koncept #akonato konferencie. Náročné bolo aj prispôsobenie stále sa meniacim požiadavkám na organizáciu eventov.

Z pôvodného zámeru pokračovať v budovaní značky #akonato v zmysle uzavretej korporátnej konferencie sme formát podujatia posunuli až do verzie online TV pre všeobecnú verejnosť. Rovnako sme zmenili ciele z úzko biznisových na budovanie povedomia o SLSP ako banke pre firmy a podnikateľov.

Dosiahnuté výsledky považujeme za veľmi úspešné, podarilo sa nám zorganizovať najväčšie biznisové podujatie jesene.
2. miesto
Online Vianočný večierok | Allianz - Slovenská poisťovňa v spolupráci s žiadna | in house pre Allianz
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Po väčšine zrušených zamestnaneckých eventov sme vzhľadom na pandemickú situáciu museli zrušiť aj vianočný večierok pre zamestnacov. Ako líder na poistnom trhu sme však hľadali spôsob, ako zamestnancom poďakovať a oceniť ich prácu a úsilie počas mimoriadne náročného a akčného roka 2020. Nechceli sme, aby pandémia zastavila aj najobľúbenejší zamestnancký event, preto sme sa rozhodli presunúť ho do online priestrou a usporiadať virtuálny vianočný večierok formou webex eventu. Zároveň sme takto chceli podporiť slovenských umelcov, ktorí boli pandémiou mimoriadne zasiahnutí.
3. miesto
Rande s Lenovo | SKPR STRATEGIES | Lenovo Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prvé rande, ako aj bozk si každý pamätá. Emócia s ním spojená je silná, nezabudnuteľná a práve to sme chceli pretaviť aj do nášho finančne nenáročného, ale originálneho eventu. Jedinečný zážitok pretkaný poznaním v súlade s obmedzeniami, ktoré prináša pandémia. Naším prvoradým cieľom bolo novinárom priniesť autentický dotyk s realitou a priamu sociálnu väzbu, po ktorej tak veľmi volajú. Čo sa nám aj podarilo! Naším nápadom sa tiež inšpirovali krajiny regiónu Nordics (Švédsko, Dánsko, Fínsko, Nórsko) s víziou usporiadať rovnako úspešné Rande s Lenovo.

D. Spoločenská zodpovednosť, filantropia a PR pre neziskové organizácie

1. miesto
Klíma ťa potrebuje | KLABOSSY S.R.O. | Iniciatíva Klíma ťa potrebuje
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Šestica nadšencov, klimatických aktivistov, sa v čase pandémie, kedy nebola možná účasť na verejnom podujatí, rozhodla pri príležitosti Globálneho klimatického štrajku v septembri 2020 upozorniť na problém klimatickej zmeny v kontexte SR. Svojpomocne sme iniciovali virálnu kampaň na podporu prvej slovenskej klimatickej petície, ktorá sa stala najrýchlejšie rastúcou a najúspešnejšou online petíciou v histórii SR s podporou vyše 127-tisíc ľudí a so záväzkom prerokovania v NRSR. Zároveň otvorila celospoločenskú debatu o téme. Kampaň našu iniciatívu stála presne NULA eur.
Zoznam príspevkov
1. miesto
Aby minulosť nemohol nik spochybniť | Free Andy | Post Bellum
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vyhľadávanie a dokumentovanie spomienok pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia je veľmi dôležitá, ale spomedzi všetkých aktivít neziskového sektoru „menej atraktívna“ téma.
Obzvlásť v roku 2020, kedy bol hlavnou témou Covid-19 a zbierky na pomoc tým, ktorých kvôli nemu trpeli najviac.

Napriek tomu sme vyzbierali 32500eur, cieľ prekonali o viac ako 60%.

To všetko sa nám podarilo vďaka zmene stratégie, presunu do online prostredia a fázovaniu kampane, zásahu rôznych menších cieľových skupiny s rôznymi exekúciami a posolstvami.
2. miesto
Predstavujem si krajinu | Art Park | Art Park
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Môžeme mať iné názory, pozerať na svet zo svojich perspektív, ale v základ. ľudských hodnotách by sme mali byť jednotní a stáť pri sebe, a presne o tom je projekt Predstavujem si krajinu. O spolupatričnosti. Prostredníctvom piesne a vybraných interpretov v nej sme chceli ukázať, že je možné spojiť sily a vytvoriť niečo krásne a silné. Niečo, čo tu navždy zostane. Spojili sme nielen hudobníkov, ale aj média – bez nároku na honorár a peniaze - a na smutné 2. výročie úmrtia Jána a Martiny všetci pieseň v rovnaký čas zverejnili. Súčasťou je aj special web, z ktorého sa dá song stále zadarmo stiahnúť.
2. miesto
Život môže dostať na ulicu hocikoho z nás | Seesame | OZ Vagus
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V Bratislave žije približne 4 000 ľudí bez domova. Vagus za nimi vyráža do terénu, ošetruje ich, pomáha im získať prácu a bývanie, aby sa mohli postaviť na vlastné nohy.
Vagus na svoju činnosť potrebuje peniaze. Preto v zime spúšťa pravidelnú fundraisingovú kampaň.
Pomocou silnej kreatívy, autentických príbehov na sociálnych sieťach a v médiách sa nám podarilo vyzbierať viac ako 50 000 eur a prekročiť stanovený cieľ o 66 %.
Náš sociálny experiment s aktivistom Martinom Vavrinčíkom zároveň pomohol vyvrátiť časté mýty o ľuďoch bez domova a odkomunikoval dôležitosť práce Vagusu.
3. miesto
ODPÍŠEME TI | MADE BY VACULIK v spolupráci s MADE BY VACULIK | Nadácia Markíza
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nadácia TV Markíza sa rozhodla uchopiť spoločnosťou prehliadanú tému šikany. Preto sme vytvorili projekt Odpíšeme Ti, ktorého primárnym cieľom je motivovať ľudí konať pri styku so šikanou. Projekt dáva nádej, že na druhej strane je odborník – poradca, ktorý odpovie odpíše a pomôže zvládnuť šikanu.

Napriek pandemickej situácii a prísnemu dohľadu psychológov, vznikla kampaň, ktorá splnila svoje ciele nad očakávania. Zdvojnásobili sme počet rodičov, ktorí by pri šikane vyhľadali odbornú pomoc a telefonáty na Linku detskej istoty o šikane stúpli o 114 %.
3. miesto
Dajme pralesom! | PS:Digital v spolupráci s PS:Digital | WWF Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Až 30 % najstarších slovenských pralesov stále nie je chránených pred ľudskými zásahmi. S klientom WWF sme sa preto rozhodli vyvolal masovú akciu na ich záchranu.
Vymysleli sme online výzvu na štýl High Five - “Dajme pralesom 5”, pričom päťka symbolizovala navrhovaný piaty stupeň ochrany - Prírodnú rezerváciu. Výzvu s linkom na petíciu, sme spustili prostredníctvom videa na sociálnych sieťach WWF, do ktorého sme aktívne zapojili aj známe osobnosti hlásiace sa k ochrane prírody.

E. PR Craft

1. miesto
Aby ich talent nezostal v izolácii | SKPR STRATEGIES v spolupráci s Respect APP | OZ Divé maky
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kríza je aj príležitosť – zvlášť, ak jej pomôžeme premyslenou komunikačnou kampaňou. V roku 2020, kedy koronakríza ochromila spoločnosť, ekonomiku, a tým aj možnosti ľudí a firiem pomáhať, dokázalo OZ Divé maky (DM), ktoré sa venuje podpore rómskych talentovaných detí a búraniu predsudkov, zrealizovať svoju najúspešnejšiu kampaň. Podpísal sa pod to správny insight a aktualizačný moment, autentický tone of voice, storytelling a media relations, atraktívny spôsob komunikácie a fundraisingu na sociálnych sieťach a zapojenie samotných detí - štipendistov Divých makov.
2. miesto
VIANOČNÁ TRŽNICA so Slovenskou sporiteľňou | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Promea Communication v spolupráci so Zaraguza | Slovenská sporiteľňa, Aliancia Stará tržnica
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Koncom roka 2020 v čase adventu, zatvárania prevádzok, rušenia vianočných trhov a celkovo mizernej spoločenskej atmosféry sa Slovenskej sporiteľni (SLSP) spolu s Alianciou Stará tržnica a ďalšími spoluorganizátormi Urban Market, Bratislava Design Week a BRaK podaril vianočný zázrak. V Bratislave sme vytvorili novú mestskú nákupnú galériu - VIANOČNÚ TRŽNICU, s dôrazom na lokálnosť, remeselné potraviny, domácu módu, dizajn, umenie a knihy. Bezpečný priestor pomohol v náročnom období viac ako 200 lokálnym podnikateľom a za 4 týždne potešil takmer 44.000 návštevníkov.
3. miesto
30 rokov únie | Promiseo | Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska oslavovala v roku 2020 tridsiatku a my sme mali za úlohu informovať o tom ľudí. V komunikácii sme využili instagramový trend a štruktúru tejto sociálnej siete. A tak vzniklo 30 unikátnych vizuálov, ktoré dávajú zmysel osobitne, no dokopy tvoria celok, tzv. puzzle profil. Každý z nich rozpráva príbeh, udalosť, ktorá sa v konkrétnom roku stala. Pre veľkú páčivosť dokonca vznikol aj merch s touto unikátnou grafikou. A tak sa z kampane, ktorá mala za úlohu tridsiatku odkomunikovať, stala kampaň, ktorá pomohla.
Zoznam príspevkov

F. PR v čase Korony

1. miesto
#SPOLUMAMENATO Bankari v prvej linii | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Wavemaker, Crossline | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prišla kríza a SLSP zmenila svoje #MAMNATO na #SPOLUMAMENATO, ktoré vyjadrovalo silné odhodlanie banky stáť pri zamestnancoch, klientoch a spoločnosti. Stratégiou bolo vytvorenie komunikačnej platformy, ktorá bude dodávať ľuďom odvahu, posilní spolupatričnosť a reálne pomôže. Cieľom kampane vychádzajúcej z pozitioningu inovatívneho a zodpovedného lídra bolo posilnenie pozitívneho vzťahu so značkou v čase krízy. Navyše, banka krízu využila na rast značky a stala sa podľa ľudí najlepšie komunikujúcou značkou naprieč odvetviami a najviac citovanou značkou medzi bankami.
2. miesto
„Ako sa máte, Slovensko“? | Seesame | Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, Sociologický ústav SAV, MNFORCE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: „Ako sa máte Slovensko“ je kontinuálny prieskum, ktorý vznikol v prvých dňoch pandémie. Jeho úlohou je mapovať meniace sa postoje a názory obyvateľov na kľúčové spoločenské otázky ako názor na očkovanie, obavy z pandémie alebo dodržiavanie opatrení. Iniciatíva spojila odborníkov v komunikácii a zbere dát so sociológmi a psychológmi SAV. Prieskum poskytuje dáta, ktoré sú nevyhnutné pre strategické vedenie štátu a výrazne napomáhajú aj komunikátorom.
Vďaka šírke, dobrej interpretácii a aktuálnosti tém dosiahli tvorcovia projektu výrazný priestor v médiách a na odborných fórach.
3. miesto
Hnutie DOMA NAKUPUJEM | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Crossline, Wavemaker | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: CSR je súčasťou pozicioningu značky Slovenskej sporiteľne. Zároveň sa profilujeme aj ako banka pre firmy a podnikateľov. Citlivo vnímame problémy podnikateľov v dôsledku korony. Preto sme sa rozhodli podporiť ich. Vytvorili sme hnutie DOMA NAKUPUJEM.

Motivujeme spotrebiteľov, aby v kríze podporili nákupom firmy podnikajúce na Slovensku. Iniciatívu sme podporili špeciálnou komunikačnou kampaňou. Pridalo sa k nej 1 400 firiem. Súčasťou bola aj Vianočná tržnica so SLSP.

Projekt bol vzhľadom na vysokú interaktivitu a pozitívny ohlas medzi zapojenými firmami veľmi úspešný.

Hlavné kategórie

A. Corporate Communications

1. miesto
#SPOLUMAMENATO Bankari v prvej linii | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Wavemaker, Crossline | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prišla kríza a SLSP zmenila svoje #MAMNATO na #SPOLUMAMENATO, ktoré vyjadrovalo silné odhodlanie banky stáť pri zamestnancoch, klientoch a spoločnosti. Stratégiou bolo vytvorenie komunikačnej platformy, ktorá bude dodávať ľuďom odvahu, posilní spolupatričnosť a reálne pomôže. Cieľom kampane vychádzajúcej z pozitioningu inovatívneho a zodpovedného lídra bolo posilnenie pozitívneho vzťahu so značkou v čase krízy. Navyše, banka krízu využila na rast značky a stala sa podľa ľudí najlepšie komunikujúcou značkou naprieč odvetviami a najviac citovanou značkou medzi bankami.
2. miesto
„Ako sa máte, Slovensko“? | Seesame | Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, Sociologický ústav SAV, MNFORCE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: „Ako sa máte Slovensko“ je kontinuálny prieskum, ktorý vznikol v prvých dňoch pandémie. Jeho úlohou je mapovať meniace sa postoje obyvateľov ku kľúčovým spoločenským otázkam ako napríklad názor na očkovanie či dodržiavanie opatrení.
Iniciatíva spojila odborníkov v komunikácii a zbere dát so sociológmi a psychológmi SAV.
Tvorcovia projektu sa stávajú dôležitými aktérmi pri pochopení spoločenských zmien ako aj výrazne napomáhajú verejným inštitúciám či značkám prijímať kvalifikované rozhodnutia a tiež získali výrazný priestor v médiách a na odborných fórach.
3. miesto
Nový Istropolis | SKPR STRATEGIES | Immocap Group a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prvú bitku o názor verejnosti sa nám podarilo vyhrať, klienta sme predstavili ako rešpektovanú firmu a zodpovedného developera, predstavili sme víťazné štúdiá, ktoré patria k svetovej špičke s prísľubom špičkovej architektúry. Nastolili sme tému kultúrno-kongresovej turistiky v hlavnom meste.
Kľúčové bolo správne načasovanie každého kroku a každej informácie ako pred predstavením, tak aj počas predstavenia projektu verejnosti. Cieľom bolo vytvoriť „wow efekt“, vyzdvihnúť pozitíva a zároveň potlačiť potenciálne negatívne argumenty a tým si celý zámer „obhájiť“.

B. Business to Business PR (B2B)

1. miesto
LinkedINátori zo Sporky | DIVINO | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na Linkedine korporácie tradične komunikujú cez firemné profily, aktívnych biznis lídrov je málo. Slovenská sporiteľňa ako prvá banka na Slovensku začala koncepčne publikovať autorský obsah cez osobné profily.

Prvými ambasádormi boli členovia predstavenstva banky. Ich príspevky generujú nielen tisíce impresií, ale na dennej báze aj nové kontakty, záujem nových klientov a firiem o bankové služby a príležitosť vysvetliť odbornej verejnosti svoj pohľad na dôležité aj citlivé témy. Projekt sa postupne rozširuje, aktuálne je zapojených viac ako 30 interných ambasádorov.
2. miesto
Vezmi si ma - výzva na boj s voľne pohodeným odpadom | Seesame | ENVI - PAK
Seriál: nie
Stručná charakteristika: ENVI–PAK zastupuje výrobcov a pomáha im plniť povinnosti vyplývajúce zo zákona o odpadoch. Samosprávam zase pomáha s triedeným zberom odpadov. Mestá a obce trápi okrem skládkovania aj voľne pohodený odpad. Doteraz sa ním výrobcovia nezaoberali, nakoľko to nebola ich zodpovednosť, a tak boli obce na tento problém samé. Preto sme prišli s iniciatívou Vezmi si ma, ktorá za krátky čas vybudovala komunitu bojovníkov proti odpadu. Pomocou aktívnej komunikácie sme zmobilizovali mestá, ale aj firmy a jednotlivcov, aby vzali odpad do vlastných rúk a stali sa zodpovednými vo vzťahu k prírode.

C. Business to Consumer PR (B2C)

1. miesto
Hnutie DOMA NAKUPUJEM | Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Crossline, Wavemaker | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: CSR je súčasťou pozicioningu značky Slovenskej sporiteľne. Zároveň sa profilujeme aj ako banka pre firmy a podnikateľov. Citlivo vnímame problémy podnikateľov v dôsledku korony. Preto sme sa rozhodli podporiť ich. Vytvorili sme hnutie DOMA NAKUPUJEM.

Motivujeme spotrebiteľov, aby v kríze podporili nákupom firmy podnikajúce na Slovensku. Iniciatívu sme podporili špeciálnou komunikačnou kampaňou. Pridalo sa k nej 1 400 firiem. Súčasťou bola aj Vianočná tržnica so SLSP.

Projekt bol vzhľadom na vysokú interaktivitu a pozitívny ohlas medzi zapojenými firmami veľmi úspešný.
2. miesto
Scestná kolekcia | MUW Saatchi & Saatchi | ČSOB
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Až 5 300 km ciest na Slovensku je v havarijnom stave. Pritom cesty využívame každý deň, podobne ako množstvo iných predmetov, ktoré sú okolo nás a ich úlohou je nám pomáhať či uľahčovať nám život.
Aby sme poukázali na kritický až scestný stav našich vozoviek, v kampani pre ČSOB Poisťovňu sme preniesli výtlky z nich na iné predmety, s ktorými sa denne stretávame. Vznikol tak dizajnový set produktov inšpirovaný našimi deravými vozovkami - Scestná kolekcia.
3. miesto
IKEA- Lepší svet sa začína doma | Seesame | IKEA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V rámci kampane Lepší svet sa začína doma sme pripravili rozsiahlu internú a externú kampaň, v ktorej sme sa zamerali predovšetkým na plytvanie potravinami a inšpiratívne zmeny s cenovo dostupným, recyklovateľným a energeticky účinným dizajnom výrobkov IKEA. Predstavili sme IKEA udržateľnú stratégiu a povzbudili ľudí k malým zmenám v našich domácnostiam, ktoré znamenajú veľkú pomoc pre planétu. Kampaň sme postavili na zážitkoch, dátach, lokálnom spracovaní, idei na mieru a uveriteľných ambasádoroch. To všetko sme prepojili s IKEA aplikáciou Better Living.

D. Community Relations

1. miesto
Maratónske psy | MUW Saatchi & Saatchi | ČSOB v spolupráci so Slobodou zvierat
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Je dokázané, že sa bežcom trénuje lepšie vo dvojici. Avšak nie každý má parťáka, s ktorým by sa mohol pripravovať na ČSOB Bratislava Marathon. ČSOB Nadácia, dlhodobý partner bratislavského maratónu, sa preto spojila so Slobodou zvierat a našli bežcom sparing partnerov, ktorí si s nimi veľmi radi zabehajú - Maratónske psy.
2. miesto
Život môže dostať na ulicu hocikoho z nás | Seesame | OZ Vagus
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V Bratislave žije približne 4 000 ľudí bez domova. Vagus za nimi vyráža do terénu, ošetruje ich, pomáha im získať prácu a bývanie, aby sa mohli postaviť na vlastné nohy.
Vagus na svoju činnosť potrebuje peniaze. Preto v zime spúšťa pravidelnú fundraisingovú kampaň.
Pomocou silnej kreatívy, autentických príbehov na sociálnych sieťach a v médiách sa nám podarilo vyzbierať viac ako 50 000 eur a prekročiť stanovený cieľ o 66 %.
Náš sociálny experiment s aktivistom Martinom Vavrinčíkom zároveň pomohol vyvrátiť časté mýty o ľuďoch bez domova a odkomunikoval dôležitosť práce Vagusu.
3. miesto
Jediné želanie | Elite / Monday Lovers, | Depaul Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Je to už 15 rokov, čo sa vytvorila skupinka dobrovoľníkov, vďaka ktorým sa otvorila prvá nízkoprahová nocľaháreň na Slovensku.

Odvtedy Depaul poskytol ľuďom bez domova už viac ako 857 000 nocľahov, to však stále nestačí a pre Depaul je tak každý rok nesmierne náročné zvládnuť obdobie mrazov a poskytnúť prístrešok každému, kto to potrebuje.

Aby sme poukázali na tento problém a zároveň si pripomenuli históriu a význam organizácie, tohtoročnú zimnú kampaň sme sa rozhodli spojiť s „oslavou“ jej 15. výročia.
3. miesto
Svedectvá | Róbert Slovák a jeho priatelia v spolupráci s Aliancia žien | Aliancia žien - Cesta späť
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľom bolo upozorniť na existenciu rodovo podmieneného násilia. Okrem webu, komunikácie na sociálnych sieťach a v médiách sme pripravili besedy s klientkami, či inštaláciu v uliciach Bratislavy. Získali sme podporu pani prezidentky, ktorá bola vedúcou osobnosťou našej online konferencie a komunikácie tejto témy. S nulovým mediálnym rozpočtom sme dosiahli pokrytie s celkovou hodnotou OTS viac ako 3,5 miliónov, vrátane výstupov v RTVS, TV Markíza, na sme.sk a čas.sk. Počet volaní na SOS linky aj vďaka kampani v porovnaní s prvým polrokom 2020 stúpol 10-násobne.
3. miesto
Nenechajme to plávať | Lidl Slovenská republika, v.o.s. | Lidl Slovenská republika, v.o.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaň je v súlade s našou CSR stratégiou, tá sa sústredí na 2 hlavné línie: životné prostredie, deti a mladé rodiny. V oblasti životného prostredia je kľúčová redukcia používania plastov. Plastové vrecká na jedno použitie sa rozkladajú aj desiatky rokov. Znečisťujú rieky a my sme si vedomí, že to máme vo svojich rukách. „Nenechajme to plávať“, dáva zákazníkom na výber – ak vrecko potrebujú, môžu zaň dobrovoľne zaplatiť 1 cent. My sumu zdvojnásobíme a prispejeme Slovenskému vodohospodárskemu podniku na čistenie riek, do ktorého chceme formou dobrovoľníctva zapájať aj zamestnancov.

E. Internal Communication

1. miesto
Re-generácia | Swiss Re | Swiss Re
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Swiss Re Slovensko zamestnáva 1 800 zamestnancov, ktorí od jari 2020 prešli z príjemných officových priestoroch na homeoffice. Interná komunikácia sa stala kľúčovou súčasťou krízového plánu s cieľom vytvoriť príjemné prostredie aj pri práci z domu. Komunikáciu sme naviazali na zažitú kultúru a hodnoty firmy, intenzitou “neprepálili” a založili ju na pestrých ale stabilných komunikačných blokoch. Mala 4 piliere: informácie, leadership, osobná odolnosť, komunita. Úspechom bola udržateľná, transparentná, autentická, inkluzívna, pravidelná komunikácia, fungujúca dodnes.
2. miesto
Online Vianočný večierok | Allianz - Slovenská poisťovňa v spolupráci s žiadna | in house pre Allianz
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Po väčšine zrušených zamestnaneckých eventov sme vzhľadom na pandemickú situáciu museli zrušiť aj vianočný večierok pre zamestnacov. Ako líder na poistnom trhu sme však hľadali spôsob, ako zamestnancom poďakovať a oceniť ich prácu a úsilie počas mimoriadne náročného a akčného roka 2020. Nechceli sme, aby pandémia zastavila aj najobľúbenejší zamestnancký event, preto sme sa rozhodli presunúť ho do online priestrou a usporiadať virtuálny vianočný večierok formou webex eventu. Zároveň sme takto chceli podporiť slovenských umelcov, ktorí boli pandémiou mimoriadne zasiahnutí.
3. miesto
Henkel Slovensko Športový deň 2020 - Nebuď lama! | Seesame | Henkel Slovensko, spol. s r.o.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Športový deň pre zamestnancov je jedným z dvoch najväčších celofiremných eventov roka. Každoročne v júni spája takmer všetkých 1 700 zamestnancov pri oslave hodnôt spoločnosti a podporuje tímového ducha. Vždy to bolo plné adrenalínu, súťaživosti, moderátorských celebrít, špičkového cateringu a drinkov zadarmo. Až kým neprišiel COVID-19... Zamestnancom sme však ukázali, že korona nás nezlomí a spoločne môžeme pomôcť nielen sebe, ale aj komunite seniorov, ktorej sa pandémia dotýka najviac a ktorej Henkel Slovensko už niekoľko rokov v rámci svojej CSR stratégie pomáha.

G. Politická komunikácia, politické PR, Public Affairs

1. miesto
Ruka Dole | THIS IS LOCCO s. r. o. | Zastúpenie európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sila fašistickej strany na Slovensku rastie a obzvlášť pred voľbami je to veľmi nebezpečné. Na tento problém poukázali mnohí influenceri a subjekty. No aby sme s týmto problém bojovali, nestačí o ňom iba hovoriť, ale treba niečo spraviť. Preto sme prišli sme predstavili jednoduché no silné gesto. Vyzvali sme ľudí, aby vo voľbách dali RUKU DOLE PROTI FAŠIZMU. Zobrali sme si najsilnejší fašistický symbol a obrátili ho proti nim. Stačí dať ruku dole spolu s obálkou vo voľbách a spolu sa vieme tohto problému zbaviť.
Zoznam príspevkov
2. miesto
Zrod nového influencera – Vaxinátor vyvracia hoaxy o očkovaní | Seesame | AIFP
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Po vypuknutí pandémie sa očkovanie stalo jednou z najdiskutovanejších tém a počet nových hoaxov, ktoré bolo treba vyvracať narastal. Spojili sme odborníkov naprieč sektormi a na základe dát sme vyvinuli účinnú komunikačnú stratégiu. Dokázali sme získať dôveru verejnosti, keď sme dovtedy neznámeho vedca premenili na influencera. Vďaka komunikácii založenej na jednoduchom jazyku, autenticite, faktoch a slušnej diskusii sme vybudovali komunitu bojovníkov proti dezinformáciám a z Vaxinátora sa stal populárny a rešpektovaný zdroj informácií o očkovaní.
3. miesto
Nechajme to otvorené | Kreatívna Dvojica | Iniciatíva Nechajme to otvorené
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Iniciatíva Nechajme to otvorené rozprúdila verejnú diskusiu o negatívnych dopadoch navrhovaných zákonov o zákaze nedeľného predaja. Dala hlas desiatkam maloobchodníkov, ktorí sa k nej verejne hlásili a zdieľali vlastné príbehy o tom, ako by ich zákon ovplyvnil. Rezonovala v printových aj elektronických médiách, TV spravodajstve a priamo v parlamente. Výsledkom bola zmena názoru verejnosti na zaváranie obchodov a čo je najdôležitejšie - neschválenie oboch návrhov zákona o zákaze nedeľného predaja.

H. Digital and Social Media

1. miesto
Chuť žiť TikTok Challenge | Róbert Slovák a jeho priatelia | EDI Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Psychické poruchy, medzi ktoré poruchy príjmu potravy s najvyšou úmrtnosťou patria, sú nielen tabuizovanou témou, ale v čase pandémie je ich liečba ešte nedostupnejšia. Projekt Chuť žiť vytvoril online poradňu pre mladé dievčatá (ktoré tvoria najohrozenejšiu skupinu) a prvýkrát vstúpil na platformu, kde sa prevažne zdržiavajú - na TikTok. Využil pre túto sieť typický “challenge” a dosiahol organický zásah viac ako 320 tisíc videní ľuďmi z cieľovky a dokázal tak zvýšiť záujem o online poradňu päťnásobne.
2. miesto
MINÚTA PO MINÚTE V ROKU 2024 | PS:Digital v spolupráci s PS:Digital | Rádio Expres
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Voľby. Deň, kedy sa mnoho ľudí rozhoduje, komu dá svoj hlas. No len málo z nich si uvedomuje, aké sú dôsledky, ak siahnu po extrémistických či antisystémových stranách. A preto sme sa im spolu s našim klientom Rádiom Expres rozhodli ukázať, ako by to vyzeralo, ak by sa vlády chopili práve tieto strany a začali realizovať jednotlivé body svojich programov.
Pripravili sme jednodňovú údernú kampaň na Insta a FB Stories, v ktorej sme využili formu „minúta po minúte“ a odľahčený štýl komunikácie. Oslovili sme ňou viac ako 350 000 ľudí.
3. miesto
Aby ich talent nezostal v izolácii | SKPR STRATEGIES v spolupráci s Respect APP | OZ Divé maky
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kríza je aj príležitosť – zvlášť, ak jej pomôžeme premyslenou komunikačnou kampaňou. V roku 2020, kedy koronakríza ochromila spoločnosť, ekonomiku, a tým aj možnosti ľudí a firiem pomáhať, dokázalo OZ Divé maky (DM), ktoré sa venuje podpore rómskych talentovaných detí a búraniu predsudkov, zrealizovať svoju najúspešnejšiu kampaň. Podpísal sa pod to správny insight a aktualizačný moment, autentický tone of voice, storytelling a media relations, atraktívny spôsob komunikácie a fundraisingu na sociálnych sieťach a zapojenie samotných detí - štipendistov Divých makov.

Počin roka za projekt

PR osobnosť roka

Grand Prix

Najúspešnejšia agentúra ročníka