Výsledky

Špeciálne kategórie

A. Best media placement

2. miesto
SME Moderní | WAVEMAKER v spolupráci s SME Creative | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slovenská sporiteľňa bola dlho vnímaná ako mainstreamová banka orientovaná na rodiny. Postupne sa však pretvárala na banku modernú a progresívnu. Aby si nové vnímanie osvojilo čo najviac ľudí na Slovensku, potrebovali sme to povedať online prostredníctvom pútavého obsahu.

Preto sme v spolupráci so SME Creative vytvorili obsahovú sekciu SME Moderní, umiestnenú na SME.sk. V nej sme priniesli príbehy lokálnych hrdinov, ktoré postupne menili vnímanie značky.

Na záver kampane sme uskutočnili prieskum, ktorý potvrdil posilnenie vnímania značky práve v aspekte modernosti.
2. miesto
#SmeSpecial -Slováci na Svetových hrách v Abú Zabí | SKPR STRATEGIES | Špeciálne olympiády Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Špeciálne olympiády Slovensko sa na Svetových letných hrách v Abú Zabí dočkali historického úspechu, na najväčšom športovom podujatí minulého roka na svete. Slovenskí športovci s intelektuálnym znevýhodnením vybojovali 35 medailí. Na Slovensku by sa však o tom nikto nedozvedel, lebo slovenské športové médiá nepovažujú tieto výkony za naozaj športové. Aj preto to bolo vôbec prvý raz, čo naše médiá o tomto podujatí informovali v rozsahu, ktorý dal športovcom pocit, že sú akceptovaní slovenskou športovou komunitou.

B. Regional Community Relations

2. miesto
NA VÝCHODE NIČ NOVÉHO? KAMPAŇ NEKUR FEJKY | Neopublic | Slovenské združenie pre značkové výrobky
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na východe nič nie je? Minimálne nelegálne cigarety. Skoro každá druhá krabička vyfajčená na východe je nelegálna. Kampaň Nekur fejky na východe otvorila dlhodobo tolerovaný problém nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami, kde je pašovanie, výroba a fajčenie fejkov udomácnené. Novinárov sme zobrali priamo do terénu na ukrajinskú hranicu a ukázali im, ako sa fejky vyrábajú a pašujú. Téma 8x rezonovala v TV spravodajstve a tiež vo viac ako 70 mediálnych výstupoch s celkovým dosahom 33 miliónov impresií.

C. Event PR

1. miesto
Pohoda BEZ | Zaraguza v spolupráci s Wavemaker, Promea Communication | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: SLSP priniesla koncept Pohoda BEZ starostí, ktorý sa rozvíjal naprieč všetkými touchpointmi návštevníka Pohody: výmena pások v pobočkách, bezkontaktné platby, atrakcie v Sporka zóne.
#pohodaBEZkešu: Platenie na festivale sa totálne otočilo. Kým vlani bol pomer výberov hotovosti z bankomatov a bezhotovostných platieb 66% vs. 34%, tento rok to bolo 30% vs. 70% v prospech platieb kartou.
#pohodaBEZčakania: V pobočkách SLSP si vyzdvihlo pásku 9 000 návštevníkov, čo predsavuje 1/3 návštevníkov Pohody.
SLSP tak stala prvýkrát lídrom TOM spontánnej znalosti značiek na festivale.
Zoznam príspevkov
2. miesto
Druhý život pneumatík - bludisko | AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA | Continental Barum
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pozitívne sme podporili povesť klienta i značky Barum angažovaním sa v téme recyklácie pneumatík. Urobili sme to kreatívnou formou guerilla eventu bez nákladov na platené PR. 1) V spolupráci s umelcom Lousym Auberom sme vytvorili inštaláciu Bludiska z vyše 2000 starých pneumatík na Tyršovom nábreží v Bratislave 2) Kampaň sme šírili cez bulvár, TV, online, regionálne a top tier auto moto médiá. Šírila sa spontánne aj cez Facebookové kanály – médíí, bežných ľudí, klienta či umelca - vzbudili sme buzz i vzdelávali verejnosť o životnom cykle pneumatík a ich ďalšom živote po recyklácii.
3. miesto
S Continentalom na Tour de France | AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA | Continental Barum
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Continental je jedným z partnerov pretekov Tour de France (TdF). To sa dočítate aj z TSky. Vďaka dvom na seba nadväzujúcim eventom/aktivitám sa nám podarilo zviditeľniť Continental ako partnera podujatia a posilniť jeho pozíciu lídra v téme bezpečnosti na cestách vďaka originálnej kampani. 1) Na Bielom Kríži sme vytvorili simulovanú dráhu ako na TdF, kde cyklisti svojim športovým entuziazmom vyzbierali peniaze pre nádejného paraolympionika. 2) Do kampane sme zapojili aj moderátora a YouTubera Mateja Sajfu Cifru a spoločne sme priamo na pretekoch zvýraznili spojenie značky s TdF
Zoznam príspevkov

D. Spoločenská zodpovednosť, filantropia a PR pre neziskové organizácie

1. miesto
#OciPrePlac | Oliver agency v spolupráci s Getlike | Not in our town,Post Bellum
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Podpora extrémizmu predstavuje narastajúci a teda čoraz nebezpečnejší trend.Organizácie proti extrémizmu potrebovali poukázať na tento problém netradičnejším spôsobom,aby sa odkaz dostal aj k ľuďom,ktorí to ako problém nevnímajú.
Miestom happeningu sa tak stala obec Ostrý Grúň, ktorú v minulosti vypálila a vyvraždila nacistická jednotka Edelweiss. Hlavnou hrdinkou sa stala socha, ktorá všetko potrebné odkomunikovala aj bez slov.
Dodnes totiž miesto tragédie pripomína pamätník v obci, no jej obyvatelia akoby zabudli, čoho sa týka.Nestačilo to pripomenúť im,ale celému Sl
Zoznam príspevkov
2. miesto
Adoptuj si posteľ | Elite / Monday Lovers, | Depaul Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pred 13 rokmi zomrelo na podchladenie takmer 20 ľudí. Ako reakcia vznikla nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktorá ľuďom bez domova poskytuje nocľah, jedlo a ošetrenie. Aby však mohli pomôcť každému, potrebujú pomoc aj oni sami. Spoločne sme preto vytvorili myšlienku adopcie postelí, ktoré sa stali symbolom podpory ochrany pred krutou zimou. A to, čo sa dialo potom, nečakal nikto z nás - 333% zvýšenie počtu pravidelných darcov a 552% nárast výšky objemu darov za porovnateľné obdobie na 294 257 €. A to s mediálnym rozpočtom len 620 €.
3. miesto
Nepočujúce dieťa | PRime time v spolupráci s Mayer McCann Erickson | Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na Slovensku sa rodí asi 200 detí s poruchou sluchu ročne. Až 90% sa rodí počujúcim rodičom. Včasná odborná pomoc a diagnostika poruchy v útlom veku môže významne pomôcť zvládať handicap a zaradenie do spoločnosti, vzdelávania. Štát nepomáha a jeho úlohu do veľkej miery supluje OZ Nepočujúce dieťa. Krátkodobou intenzívnou kampaňou a kreatívnym spracovaním sa podarilo naštartovať záujem médií o okrajovú tému a komunitu, upozorniť na širokospektrálny spoločenský problém – efektivitu nákladov na prevenciu. Kampaň pomohla OZ posilniť povedomie a pomohla získať nových donorov

Hlavné kategórie

A. Corporate Communications

1. miesto
PROJEKT KAMILKA | Kofola ČeskoSlovensko v spolupráci s 1st CLASS AGENCY | KOFOLA ČESKOSLOVENSKO
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kofola ČeskoSlovensko má dlhodobo určenú misu a stojí na stabilných hodnotách. V minulom roku sa rozhodla posilniť povedomie zamestnancov o dlhodobých víziách. Prišla s originálnym Projektom Kamilka, ktorý zhŕňal komplexný komunikačný mix a zapojil do autentického príbehu nielen zamestnancov, lokálnych ľudí, ale oslovil i širokú skupinu spotrebiteľov.
Kofoláci s pomocou obyvateľov Rajeckej doliny vlastnoručne sadili semienka, pozbierali prvú úrodu a tak sa dostala na pulty limitovaná novinka vyrobená iba z byliniek vypestovaných v Rajeckej doline – Rajec Harmanček.
2. miesto
ESET Science Award | Seesame | ESET a Nadácia ESET
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spoločnosti ESET záleží na tom, aby sa Slovensko stalo modernou a úspešnou krajinou. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je podpora vedy a výskumu. Nové ocenenie excelentných vedcov ESET Science Award má oceniť a verejnosti prezentovať najlepších slovenských vedcov. Zároveň si zaumienilo verejnosti vysvetliť dôležitú úlohu vedy v spoločnosti a prinášať spoločenské vzory z tohto prostredia. Magazín Forbes označil ocenenie ako jedno z najvýznamnejších pozitívnych správ minulého roka a prezidentka Slovenskej Republiky Zuzana Čaputová prevzala nad ocenením záštitu.

B. Business to Business PR (B2B)

1. miesto
Pripravte sa na eKasu | O2 Slovakia | O2
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ak by Google zverejnil štatistiky najvyhľadávanejších slov o podnikaní za rok 2019 na Slovensku, pravdepodobne by sme medzi nimi našli aj eKasu. A práve k informovanosti o eKase prispelo aj O2 ako jeden z dodávateľov zariadení eKasa. Na začiatku sme stáli pred neľahkou úlohou, keďže O2 vstupovalo na nepoznaný trh tradičných dodávateľov elektronických pokladní. Na konci roka je O2 relevantným hráčom s vybudovaným imageom experta. Medzitým prebehla intenzívna PR a online kampaň, ktoré podnikateľov učili, že eKasa nemusí byť len strašiakom, ale aj nástrojom na vylepšenie podnikania.
Zoznam príspevkov
1. miesto
METRO ZERO WASTE | AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA | METRO Cash & Carry
Seriál: nie
Stručná charakteristika: METRO napreduje v aktivitách podporujúcich pozíciu lídra v oblasti Zero Waste a k eko prístupu chce inšpirovať čoraz viac svojich zákazníkov – koncových obchodníkov a HoReCa segment. Nosnou aktivačnou výzvou komplexnej kampane bolo vyhlásenie Memoranda o Zero Waste prístupe v decembri 2018, sprevádzané vydaním knihy plnej praktických receptov a návodov ako na to. V 2019 nasledovala Zero Waste účasť na 3 veľkých eventoch, aktívna komunikácia v tradičných aj sociálnych médiách vo všetkých formátoch, spolupráca s mnohými odbornými tretími stranami.
3. miesto
Technology explained: Watch IT now | Seesame | Soitron
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V jednom sa skladá LEGO, ďalšie je inšpirované počítačovými hrami a v treťom je reč o robotovi, ktorého nikto nevidel. Tri videopríbehy búrajú mýtus o tom, že content v B2B komunikácii IT firmy môže vyzerať iba ako prípadová štúdia. Storytelling pomohol IT spoločnosti Soitron poľudštiť technológie, ktorých názov normálne nikomu nič nehovorí. Ale najmä, získať si záujem potenciálnych nových zákazníkov a zvýšiť výkon B2B obsahu na úroveň akú bežne vidno iba pri B2C kampaniach.

C. Business to Consumer PR (B2C)

1. miesto
#Nebuďpirát | Seesame v spolupráci s Elite Solutions, Zenith Optimedia | O2 Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Používanie smartfónu za volantom môže mať fatálne následky. V O2 dátujeme zodpovedne, a preto sme sa ako prvý operátor rozhodli zakročiť proti mobilovaniu počas jazdy. Mladých vodičov sme oslovili kampaňou, do ktorej sa zapojilo 20 top influencerov na čele so Sajfom, ktorého počas streamovania chytili policajti. To spustilo lavínu reakcií a z používania telefónu za volantom sa stala hlavná téma sociálnych médií aj bulváru. Kampaň zasiahla až 60 % mladých vodičov a viedla k medziročnému poklesu používania mobilu za volantom.
Zoznam príspevkov
2. miesto
Sloboda je v tebe | Zaraguza v spolupráci s Wavemaker, Eva Taráčová, G82 | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sme vytvorili najväčší prieskum mladých o slobode a peniazoch. Jeho výsledkom bola unikátna typológia mladých Slovákov do 30 rokov. Hlavným médiom kampane sa stal interaktívny test slobody a hero video, ktoré je galériou s charakteristikami 11 „typov“ mladých ľudí, na ktoré sme prišli vďaka skúmaniu ich lifestylu a finančného správania.
Kampaň vygenerovala 70 tis. vyplnených testov, 40 % nárast predaja účtov pre mladých v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka a viac ako 115 tis. unikátnych návštevníkov webu najslobodnejsi.sk
Zoznam príspevkov
2. miesto
IKEA – Spánková revolúcia | Seesame | IKEA Bratislava,
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spoločnosť IKEA je vnímaná ako lovebrand. S tým sa už tradične spája každoročné uvedenie nového IKEA katalógu – tentokrát zameraného na produkty spojené so spánkom. Tentokrát sme sa ale odklonili od výlučne produktovej komunikácie a vytvorili sme kampaň, ktorá upevnila reputáciu IKEA ako experta na bývanie. Zamerali sme sa na podporu témy, ktorá sa zákazníkov dotýka –. kvalitný spánok a jeho deficit v dôsledku uponáhľanej doby. IKEA spolu s expertmi na spánok rozpútala spánkovú revolúciu Pri tej príležitosti priniesla do hlavného mesta Spánkový bar.
Zoznam príspevkov
3. miesto
Ruku hore za toleranciu, Slováci | PR Clinic v spolupráci s Triad Advertising | ABSOLUT
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaň Ruku hore za toleranciu značky ABSOLUT je odpoveďou na nenávistné komentáre z predošlej kampane Slovensko žije farbami, kde ľudia posudzovali, kto sa môže nazývať Slovákom a kto nie. Cieľom bolo odkázať, že je čas odhodiť predsudky, lebo ja my, Slováci, máme pestrých predkov. Kampaň sme postavili na skutočnom príbehu bývalého extrémistu, ktorý prestal s odsudzovaním na základe farby pleti či pôvodu. Key message sme potvrdili DNA testami influencerov, spoluprácou s genetikom a etnologičkou a kampaň zavŕšili CSR projektom bojujúcim proti hejtu na internete.
Zoznam príspevkov
3. miesto
Čo nosia baletky, keď sú bez špičiek? | PRime time | CCC Slovakia, s. r. o.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rok 2019 predstavoval pre obchodnú sieť CCC rozsiahlu produktovú expanziu. K známym značkám ako Lasocki alebo Jenny Fairy pribudli značky pre Youngsters a mladá a podmanivá DeeZee plná nápaditých vzorov. Ako odkomunikovať novinky z jarných kolekcií topánok inak, ako tradičnými PR článkami? Potrebovali sme prepojiť topánky s vizuálne atraktívnym obsahom. Na odprezentovanie nových kolekcií sme si preto vybrali baletky. Pretože baletky sú pre verejnosť zaujímavé vďaka estetike a pohybu – čo dáva konceptu veľký vizuálny potenciál.
Zoznam príspevkov

D. Community Relations

1. miesto
Prijateľní.sk | SKPR STRATEGIES v spolupráci s Respect APP, GoodIdeas | OZ Divé maky
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Občianske združenie Divé maky už 13 rokov podporuje talentované deti a mládež z marginalizovaných rómskych komunít. Kampaňou Prijateľní.sk upozornili Divé maky na údaje z experimentu Inštitútu finančnej politiky o diskriminácii Rómov na trhu práce, podľa ktorého až takmer polovica životopisov uchádzačov s Rómskym pôvodom nedostane odpoveď na svoju žiadosť o prácu v porovnaní s nerómskymi uchádzačmi. Tak Rómom ponúkli absurdné riešenie a odpromovali neexistujúcu službu na webstránke Prijatelni.sk, ktorá mala „vybieliť“ Rómom životopisy.
2. miesto
Hrášková polievka | Lidl Slovenská republika v spolupráci s Wiktor Leo Burnett | Lidl Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spoločenská zodpovednosť tvorí jadro Lidl podnikania a odráža sa v každodenných aktivitách. V Lidl CSR stratégii máme 2 hlavné línie, ktorým sa aktívne venujeme, a to deti a mladé rodiny a ich zdravie, a životné prostredie. Minulý rok sme pridali k projektom zdravia ďalší: osvetu o dôležitosti preventívnych vyšetrení rakoviny prsníka. V rámci Roka prevencie 2019, ktoré vyhlásilo MZSR, sme ako exkluzívny partner uviedli do predaja osvetový produkt: hráškovú polievku v špecifickom, exkluzívnom ružovom obale, kt. edukoval, informoval o prevencii a zároveň pomáhal zbierať peniaze.
2. miesto
Zimička už prišla | Seesame | OZ Vagus
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Občianske združenie Vagus sa ročne stará o viac ako tisíc ľudí bez domova v Bratislave. Na svoju prácu potrebuje aj financie od darcov. Téma ľudí bez domova je sama osebe veľmi emotívna, a tak sme sa rozhodli byť autentickí, bez umelého prifarbovania. Do kampane sme zapojili skutočných ľudí bez domova a nechali ich recitovať riekanku „Sniežik sa nám chumelí“. V spote pôvodne veselá básnička znela z úst ľudí bez domova ukrutne mrazivo. V kampani s výzvou “Nedovoľte, aby zima znela ako nočná mora” sme vyzbierali viac ako 42 000 eur a verejnosti priblížili náročnú prácu zamestnancov Vagusu.
3. miesto
Vráť sa.sk | Seesame | LEAF
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Za posledných 15 rokov odišlo zo Slovenska približne 300 000 ľudí. Nezisková organizácia LEAF a partneri z biznisu, štátnej sféry a neziskového sektora vytvorili unikátne široké partnerstvo s cieľom obnoviť dôveru v Slovensko. Dať príležitosť spoznať Slovensko také, aké v skutočnosti je. Dostať mladých späť domov, pracovať a žiť pre lepšiu krajinu. K návratu sme motivovali úzko zacielenou online kampaňou v 14 krajinách po celom svete. Spontánna publicita priniesla 43 kvalitných mediálnych výstupov. Web kampane navštívilo viac ako 28 000 Slovákov z celého sveta.

E. Internal Communication

1. miesto
DRESS RELEASE | Wiktor Leo Burnett v spolupráci s Poštová banka a.s. | Poštová banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V Poštovej banke veríme, že náš úspech nestojí na kravatách a lodičkách. Preto sme prišli s netradičnou novinkou. Ako prvá banka na Slovensku sme zrušili dress code na ústredí. Zároveň sme premýšľali, ako túto novinku odkomunikovať nielen interne, ale aj externe na médiá. Pre internú komunikáciu sme zvolili video s našim generálnym riaditeľom, pre externú úplne nový mediálny nosič – košeľu, ktorú sme poslali vybraným novinárom ako DRESS RELEASE. Pri nulových mediálnych nákladoch sa nám podarilo docieliť mimoriadne pozitívne vnímanie zmeny dress codu v Poštovej banke.
2. miesto
Interné vlogy CEO Slovenskej sporiteľne Petra Krutila | Crossline, | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prihláška je spracovaná do podoby case-study videa, ktoré obsahuje aj ukážky z vlogov a všetky relevantné informácie - https://youtu.be/xQhDxjU01J8

• V januári 2018 sme v Slovenskej sporiteľni zmenili spôsob, ako sa generálny riaditeľ prihovára zamestnancom.
• Petrovi Krutilovi sme dali do ruky osmo kameru a kariéra najpopulárnejšieho sporkárskeho vlogera sa mohla začať.
• Vlogy sme nazvali Tak som tu.
• Vlogy sa stali medzi zamestnancami veľmi populárnymi a pravidelne ich sleduje viac ako 50 % zamestnancov.
3. miesto
Zažite, aké je to byť iný na vlastnej koži. | Slovak Telekom, a.s. v spolupráci s Casual, Eduma n.o. | Slovak Telekom, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V Telekome sa v rámci CSR dlhodobo venujeme pomoci nepočujúcim. Naše predajne navštevujú a na linky volajú však ľudia s rôznym postihnutím a z rôzneho sociálneho prostredia. Podporujeme diverzitu a jedným z našich firemných princípov je „Konáme zodpovedne a s rešpektom“. Aby toto všetko neboli len prázdne slová, v rámci firemnej kultúry a internej komunikácie od 2017 realizujeme interné promá a vzdelávacie kampane pre kolegov zamerané na podporu hodnôt, na odbúravanie predsudkov a scitlivovanie ich postojov. Predsudkov sa nikdy nezbavíme, vieme sa však naučiť s nimi pracovať.

F. Krízová komunikácia/Issues management

1. miesto
DAŇ Z POTRAVÍN | 1st CLASS AGENCY v spolupráci s Respect APP | Slovenská aliancia moderného obchodu
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na jeseň 2018 pripravili poslanci SNS priamo na rokovanie NRSR, bez akejkoľvek odbornej diskusie, obídením štandardného legislatívneho procesu, návrh na zavedenie špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce (OR) na Slovensku. Návrh bol diskriminujúci (určený iba pre zahraničné reťazce), v rozpore s Ústavou SR, EÚ legislatívou a bol nebezpečným precedensom. Návrh ohrozoval podnikanie reťazcov u nás, preto Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) túto krízovú situáciu riešila riadenou intenzívnou komunikáciou zastrešenou claimom: Daň z potravín. Úspešne. Daň zrušili.
2. miesto
Výpadok mobilnej siete 10.5.2019 | Slovak Telekom, a.s. v spolupráci s casual | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Najväčší mobilný výpadok za 15 rokov u operátora, ktorý inak promuje najlepšiu sieť. Náročný na detaily a všetky aspekty. Zvolili sme maximálnu otvorenosť, postavili sa problému čelom, nebáli sme sa zverejniť aj podrobnosti a informácie sme komunikovali súbežne cez všetky kanály v tom istom čase: tradičné médiá, Facebook, naše Telekom Fórum i titulku webu. Od druhej aktualizácie boli adresované priamo cez riaditeľa pre Slovensko. Prebral na seba tému, natočil video na sociálne siete, bol tvárou proaktívnej komunikácie kompenzácie vo forme bezplatných služieb týždeň po výpadku.
3. miesto
Benzín E10 neohrozí autá | Dynamic Relations 2000 | Združenie pre výrobu a využitie biopalív
Seriál: nie
Stručná charakteristika: NR SR v októbri 2019 schválila zákon, ktorý stanovil že od 1. januára 2020 bude palivo NATURAL 95 (označenie E5) nahradené palivom NATURAL 95 (označenie E10). Zmena spočíva v zvýšení podielu biozložky zo 7% na 9%. V polovici novembra 2019 sa objavila séria článkov a reportáží, ktoré priniesli katastrofické správy o tom, že „starý benzín končí“ a „nové palivo“ poškodí starším autám motory a palivové sústavy. Tieto správy prenikli aj do veľkých médií, čo vyvolalo veľmi nebezpečnú vlnu. Túto sme ráznym zásahom cez masívnu a zároveň jednoduchú reakciu zastavili v priebehu týždňa.

G. Politická komunikácia, politické PR, Public Affairs

1. miesto
NEKUR FEJKY | Neopublic | Slovenské združenie pre značkové výrobky
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nekur fejky je kampaň, ktorá otvorila dlhodobo tolerovaný problém nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami najmä na východe Slovenska, kde je pašovanie, výroba a fajčenie fejkov najvypuklejšie. Na kampani spolupracovala tabaková sekcia SZZV so štátnou Finančnou správou a Kriminálnym úradom, v ktorej sa vyzdvihli ich zásluhy. Téma 8x rezonovala v TV spravodajstve a tiež vo viac ako 70 mediálnych výstupoch s celkovým dosahom 33 miliónov impresií. Web nekurfejky.sk navštívilo takmer 16 500 ľudí, ktorí poslali vyše 150 správ na možný výskyt fejkov. Na Google sme TOP1 pozícia.
Zoznam príspevkov

H. Digital and Social Media

1. miesto
Checkbot | Seesame | Seesame
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zoznámte sa s Checkbotom - prvým facebookovým chatbotom, ktorý bojuje proti falošným správam. Časť hoaxov dokáže odhaliť sám, no najmä učí ľudí, aby sami dokázali rozoznať manipulácie. Vie skontrolovať článok, ktorý mu používateľ pošle, no cez Messenger dokáže aj varovať, keď sa webom šíri blbosť. Pod vedením ľudského admina vie komentovať posty iných a pozývať tak ľudí do chatu.
Checkbot na Facebooku organicky zasiahol 400 000 ľudí. Už prvý mesiac ho použilo 6000 ľudí, ktorí mu zaslali 10 000 linkov na kontrolu. Všimli si ho aj v zahraničí, čoskoro sa rozbehne v Litve.
2. miesto
Hokejový chlieb | Lidl Slovenská republika | Lidl Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Počas trvania MS 2019 to na Slovensku žilo hokejom. Viedli sa debaty o tom, či naši hokejisti vyhrajú alebo prehrajú. Inšpirovali sme sa často používanou frázou niektorých Slovákov, že aj keď naši hokejisti vyhrajú, chlieb lacnejší nebude. Rozhodli sme sa poprieť toto klišé, a preto sme po každom víťazstve našich hokejistov zlacnili v nasledujúci deň najpredávanejší chlieb a podporili tak imidž čerstvosti Lidl.
2. miesto
Hyundai so ženami, proti predsudkom. | THIS IS LOCCO | Hyundai
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V tejto prihláške zistíte, ako sme videom natočeným na mobil a sponzorovaným 50 eurami oslovili viac ako 800 000 slovákov.
Nadviazali sme na podporu žien, ktorú Hyundai realizuje viacerými projektmi, rozhodli sme sa vyhlásiť boj predsudkom voči ženám za volantom. Hackli sme preto videá nešikovného „ženského parkovania“ a vytvorili také, ktoré ľudí nachytalo na predsudkoch. Navzdory očakávaniu v ňom totiž žena zaparkuje bezchybne.
Video malo obrovský úspech, videla ho viac ako 1/3 slovenských používateľov Facebooku. Vyvolali sme diskusiu a tému priradili Hyundai.
Zoznam príspevkov
3. miesto
Konečne to počujete aj vy | Mayer/McCann Erickson | The Coca-Cola Company
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na Slovensku opäť rezonovala korupčná kauza Gorila, v ktorej sa podnikatelia a politici pri nápoji Coca-Cola zhovárali o províziách a úplatkoch na Vazovovej ulici v Bratislave. Coca-Cola sa proti svojej vôli ocitla v zovretí tejto kauzy a bola spájaná s negatívnymi asociáciami, ktoré na jej úkor využívali aj ostatné značky. Našou úlohou bolo v tomto prípade pripraviť reakčný status na sociálnej sieti Facebook, pričom bolo treba konať pohotovo, ale zároveň primerane. Výsledkom bol status, ktorý zaujal ľudí a ocenili ho marketéri nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku a ČR.
3. miesto
Chatbot Ako sa máš? | PS:Digital v spolupráci s BBDO | Liga za duševné zdravie
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pre znovuobnovenú Linku Dôvery Nezábudka sme v rámci kampane Ako sa máš pripravili Chatbota, ktorý slúžil ako 1. kontakt človeka trpiaceho depresiou či ťažším životným obdobím s možnou pomocou na prekonanie najťažších chvíľ. Chatbot pozostával s desiatok otázok s možnosťami, ktoré sa používateľa pýtali na jeho aktuálne rozpoloženie a neskôr naviedli na web, kde si mohol urobiť ďalšie testy, alebo priamo na Linku Dôvery či internetovú poradňu IPčko. Svojím mesengerovým charakterom pomohol ľuďom, ktorí sa hanbia či majú strach z osobného vyznania sa zo svojich problémov.