Shortlist

Doménové kategórie

A. Corporate Communications

1st CLASS AGENCY
Vodozádržné opatrenia Rajecká dolina | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Keď miluješ prírodu a ľudí okolo seba, nie je čo riešiť. Toto poslanie si napísala do svojej misie Kofola a rovnako by sa dali označiť aktivity, ktoré iniciuje v Rajeckej doline a ďalších lokalitách okolo svojich výrobných závodov. Napriek tomu, že projekty sú regionálne, smerované na zlepšenie prostredia na konkrétnych miestach, ich dopad na meno spoločnosti je širší. Témy a projekty, do ktorých Kofola dlhodobo a intenzívne investuje, sú totiž dôležité pre celú krajinu a československý región.
365.bank, a. s.
Rodová (ne)rovnosť začína v detstve | 365.bank
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na rodovú (ne)rovnosť sa 365.bank pozrela netradične. Optikou detí. Mužsko-ženské stereotypy, vnímajúce ženy cez domácnosť a mužov cez finančné zabezpečenie, vedúce k nerovnomernému prerozdeleniu neplatenej práce, a tým aj celkovej rodovej nerovnosti, totiž vznikajú už v detstve. Stereotypnou výchovou, ale najmä preberaním (stereotypných) vzorcov správania od rodičov. 365.bank zrealizovala reprezentatívny prieskum na deťoch s cieľom zistiť skutkový stav a šíriť osvetu. Kampaň zrealizovala so zmudri.sk ku dňu MDD a výsledky prieskumu šírila v PR s výbornou odozvou.
casual v spolupráci s MUW Saatchi & Saatchi, wavemaker
ENTER Olympiáda | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: ENTER je program, v ktorom hravou formou učíme deti programovať, pracovať v tíme a rozvíjať kritické myslenie. Posledné 2 roky sme do škôl dostávali programovateľné micro:bity, vzdelávali sme učiteľov aj deti. Doteraz ENTER-om prešlo viac ako 55-tis študentov, viac ako 620 škôl dostalo hardvér a vyškolili sme prakticky tretinu všetkých učiteľov informatiky - a samozrejme aj iných predmetov. V ENTER Olympiáde sme chceli dať študentom a učiteľom šancu ukázať, čo všetko s micro:bitmi dokážu. A ukázali nám toho oveľa viac, než sme čakali...
Poštová banka v spolupráci s -
NENALEŤME | Poštová banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako banka sa až príliš často stretávame s obeťami finančných podvodov. Je náročné vidieť, ako hlavne seniori prichádzajú o svoje úspory. Bojujeme s tým, že aj keď sa im snažíme vysvetliť, že ide o podvod, trvajú na svojom a nenechajú si poradiť. Sú vystrašení, zmanipulovaní, tvrdohlaví. Preto vzniklo NENALEŤME – projekt, ktorí pomáha starším bojovať s finančnými podvodmi. Do iniciatívy sa zapojila polícia, psychológ, IT experti, seniorské organizácie, osobnosti i významné médiá. Nadšenie a ochota týchto ľudí priniesli osvetu priamo medzi seniormi aj skvelý mediálny zásah.
Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Wavemaker, Crossline
Budúcnosť na Slovensku | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľom komunikačnej a PR kampane Budúcnosť na Slovensku bolo inšpirovať k optimistickému pohľadu na budúcnosť v našej krajine a na návrat domov. Sedem-mesačná komunikácia bola postavená na príbehu o návrate strateného syna, ktorý sa vracia na Slovensko kvôli rodine a vlastnému podnikaniu. Silné PR aktivity vychádzali z nášho vlastného prieskumu, a boli zamerané na retail, korporát, CSR, prepájanie stakeholderov. Kampaň priniesla rekordné biznisové výsledky a posilnila vnímanie SLSP ako banky, ktorej záleží na budúcnosti krajiny.

TRIAD v spolupráci s TRIAD
Hovorte úprimne o duševnej nepohode | UNIQA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Duševné zdravie ľudí sa za posledné roky zhoršilo, až 70% ľudí si myslí, že vyhľadať pomoc je hanba. Chceli sme stopnúť túto stigmu a kampaňou Hovorte úprimne o duševnej nepohode pomôcť ľuďom spraviť prvý krok. Tvárami kampane sa stali P. Vlhová a M. Dubovská. Búrať predsudky nám pomohli aj známe osobnosti. Zdieľali svoju skúsenosť s duševnou nepohodou. Na webe si ľudia otestovali svoje duševné zdravie. V špeciálnom kurze sa mohli naučiť komunikovať s ľuďmi s mentálnou nepohodou. Pomoc našli aj v rámci našich produktov. Našim zamestnancom sme poskytli bezplatnú psychologickú pomoc.

B. Business to Business PR (B2B)

Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Crossline
Seed Starter Slovenskej sporiteľne | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Seedstarter Slovenskej sporiteľne je nový unikátny program na podporu startupov. Zabezpečuje financovanie, mentoring, bootcampy a vytvára prostredie pre vznik inovácií. Banka komunikovala launch komplexne z pohľadu cieľových skupín aj použitých komunikačných nástrojov. Otvorila verejnú diskusiu, našla spôsob ako prepojiť startupy s tradičnou inštitúciou a ďalšími stakeholdermi. Vo finále doručila message potenciálne 2 mil. publiku, a získala kvalitné biznis príležitosti, ktoré pomôžu inovovať Slovensko. Tiež posilnila vnímanie značky ako modern, future fit, for B2B.

C. Business to Consumer PR (B2C)

1st CLASS AGENCY
Cirkulka začala písať nový príbeh | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cinkajú, sú ťažké, ale keď ich otvoríte a spravia ...tsss, krajší zvuk si neviete predstaviť. Kto by si nepamätal malé sklené fľašky s nealkom, keď sa v minulosti vracal z nákupu potravín. Pamätá si to aj Kofola a už pred niekoľkými rokmi sa rozhodla vrátiť ich na pulty bežných obchodov. Bohužiaľ, zasiahla pandémia a neskôr aj vojna a nedostatok skla, ale od 6. apríla Kofola naplnila svoj zámer vytvoriť cirkulárny systém pre všetky kategórie svojich nápojov a uviedla na trh vratné sklené fľaše Cirkulka a nej svoje lovebrandy, Kofolu, Vineu a Rajec.
casual
T-Phone: 5G do každého vrecka | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pamätáte si brandované - operátorské - telefóny? Bežné pred takmer 15 rokmi, netradičné dnes. Telekom sa po rokoch rozhodol ponúknuť zákazníkom svoje vlastné zariadenia - najdostupnejšie 5G smartfóny T-Phone a T-Phone PRO vyvinuté v spolupráci s Google, ktoré majú ambíciu doslova priniesť 5G do každého vrecka. Predstavili sme ich na netradičnom evente v podzemí Divadle P.O. Hviezdoslava.
Grape PR
Deň s kuriérom | Slovak Parcel Service
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slovak Parcel Service je najväčšou a najstaršou slovenskou kuriérskou spoločnosťou. Využitie pestrej online komunikácie a všetkých trendových formátov na sociálnych sieťach (Tiktok videá, Instagram reels, Youtube shorts a pod.) sa stal SPS hegemónom kuriérskeho online segmentu. A to všetko s využitím vlastných zamestnancov, ktorí sú ambasádormi značky, a sami odhaľujú zákulisie kuriérskej práce (svet logistiky), vzdelávajú. Súčasťou komunikácie boli taktiež videoprodukcie, špeciálne rubriky (Q&A so šéfom SPS) či tradičná inzercia či sponzoring Zelenej vlny.
Grayling Slovakia s. r. o.
Letné cestovanie s Visou | Visa Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľom kampane bolo motivovať Slovákov platiť v zahraničí kartou Visa a zároveň motivovať ľudí cestujúcich po Slovensku, aby v HoReCa zariadeniach platili kartou. Kampaň sme založili na komplexnej komunikácii výsledkov prieskumu Visa Travel Intentions Study v rôznych typoch médií (TV, print, podcast, online, influencerská spolupráca, LinkedIn) v priebehu 2 mesiacov, kde sme ukázali aj rôzne tváre reprezentujúce Visu. Výsledkom bolo široké mediálne pokrytie kombináciou organických a platených výstupov, s celkovým dosahom takmer 9,5 milióna.
PRime time v spolupráci s Prime time
Stretnutie brandy s kávičkarmi | Hubert J.E.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie od klienta: predstaviť produktové novinky legendárnej značky brandy a nájsť nástroje, ako posilniť slovenský brand, budovať pozicioning v novej generácii zákazníkov a posilniť povedomie o značke. Navrhli sme koncept eventov v spolupráci so strategickým partnerom kávičkári.sk. Vďaka tejto kampani sa mali možnosť zákazníci zoznámiť s kompletným portfóliom produktov vrátane noviniek, priamo ochutnať produkty a zároveň svoje skúsenosti a recenzie zdieľať mediálne v komunite strategických zákazníkov aj B2B aj B2C.
PRime time v spolupráci s Prime time
Launch HalfPrice na Slovensku | CCC
Seriál: nie
Stručná charakteristika: HalfPrice je poľský obchodný reťazec, ktorý sa počas roka 2022 úspešne etabloval na slovenskom trhu a to hneď v troch mestách – Nitra, Žilina a Zvolen. Agentúra PRime time mala pri počas otvorenia niekoľko dôležitých úloh: vysvetľovať úplne nový koncept nakupovania off-price a priviesť počas otvorenia a po otvorení čo najviac zákazníkov do predajní s ohľadom na lokálne záujmy zákazníkov. Správne zvolenými aktivitami, spoluprácami a bohatým programom sme dosiahli penetráciu kľúčových posolstiev u zákazníka a rekordnú návštevnosť, ktorá predbehla iné európske predajne.
Seesame v spolupráci s SEESAME
Kampaň „Najlepší s najlepšími“ | McDonald’s Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: McDonald’s je s počtom 40 reštaurácií gastrolídrom na slovenskom trhu. A to najmä preto, že jeho zámerom je neustále zlepšovanie zákazníckej skúsenosti. V rámci inovácie produktového portfólia sa McDonald’s v roku 2022 rozhodol vylepšiť svoje ikonické hovädzie burgre a procesy prípravy jedál. Pomocou integrovanej kampane „Najlepší s najlepšími“ sme v online a offline priestore poukázali na vylepšenú chuť burgerov, pričom medzi prvými ich ochutnali okrem novinárov aj osobnosti, ktoré sa rovnako ako McDonald’s nikdy neuspokojujú s výsledkom a potrebujú neustále na sebe pracovať
SKPR STRATEGIES
Thinkpad - 30 rokov inovácií | Lenovo
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Notebooky ThinkPad od Lenovo oslávili 30 rokov na trhu bez zásadnej zmeny dizajnu. Napriek tomu je to trendsetter. Ako to? Prostredníctvom silného storytellingu sme predstavili značku, ktorá je unikátna tým, že mení len to podstatné – technológie. Z prieskumu nám vzišlo - viac ako polovica Slovákov z používateľov PC - ThinkPad pozná. Aj preto sme ho v rámci kampane vykreslili ako synonymum kvality a spoľahlivosti. Aj keď išlo o produktovú komunikáciu a médiá to brali ako komerčnú vec, nám sa podarilo hovoriť nielen o histórii, biznisovom hľadisku ale aj budúcnosti, ktorá ThinkPad čaká.

D. Corporate Social Responsibility

1st CLASS AGENCY
krúžok Po škole s McDonald’s Cupom | McDonald’s Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Futbalový krúžok Po škole s McDonald’s Cupom je voľnočasová športová aktivita po vyučovaní, ktorú McDonald´s Slovakia, spoločne so Slovenským futbalovým zväzom, rozbehli v roku 2022 ako ďalšie rozšírenie možností pravidelnej pohybovej aktivity detí na prvom stupni ZŠ a to priamo na športoviskách základných škôl pod dohľadom trénera s platnou licenciou SFZ. V pilotnom roku sa do krúžkov zapojilo 60 škôl a takmer 1 000 detí vo veku 8-11 rokov. Projekt zaujal aj Ministerstvo školstva, ktoré ho vníma ako jeden z formátov napĺňajúci pripravovanú koncepciu Aktívnej školy.
AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA
Svet potrebuje vedu, veda potrebuje ženy | L´Oréal 
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spoločnosť L´oréal podporuje vo svojich CSR projektoch niekoľko dôležitých tém - sexuálne násilie vo vzdelávacom a školiacom projekte Stand up, hovorí o duševnom zdraví mladých dievčat v projekte Brave Together, a v neposlednom rade upozorňuje na problematiku postavenia žien v slovenskom akademickom prostredí. Všeobecne veda a výskum nepatria v našej spoločnosti k témam, ktoré sú v popredí teoretického, politického a spoločenského záujmu. Preto L´orél podporuje program Pre ženy vo vede a už 7. rok ako jediná iniciatíva vyhlasuje a finančne podporuje iba vedkyne na Slovensku.
AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA
DEŇ CHLEBODARCU | BILLA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: BILLA podporuje jednorodičov už viac ako 2 roky. Projekt CHLEBODARCA, v spolupráci s n.o. Jeden Rodič, v roku 2022 pomohol humanitárnou či komplexnou podporou 64 jednorodičovským domácnostiam, v ktorých vyrastá dovedna 152 detí. Cieľom aktivácie verejnosti do zbierky Deň Chlebodarcu bolo odľahčiť jednorodičov počas najkrajších sviatkov v roku a informovať o ich situácii. Výstupy v médiách a na soc. sieťach upozornili nielen na túto ohrozenú komunitu a zbierku, ale aj možnosť celoročnej podpory v predajniach BILLA.
casual v spolupráci s MUW Saatchi & Saatchi, wavemaker
ENTER Olympiáda | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: ENTER je program, v ktorom hravou formou učíme deti programovať, pracovať v tíme a rozvíjať kritické myslenie. Posledné 2 roky sme do škôl dostávali programovateľné micro:bity, vzdelávali sme učiteľov aj deti. Doteraz ENTER-om prešlo viac ako 55-tis študentov, viac ako 620 škôl dostalo hardvér a vyškolili sme prakticky tretinu všetkých učiteľov informatiky - a samozrejme aj iných predmetov. V ENTER Olympiáde sme chceli dať študentom a učiteľom šancu ukázať, čo všetko s micro:bitmi dokážu. A ukázali nám toho oveľa viac, než sme čakali...
event2all
Malí umelci pre veľkých hrdinov (event2all pre Stredoslovenskú energetiku a Svetielko nádeje) | Stredoslovenská energetika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: event2all navrhla pre SSE koncept CSR partnerstva so Svetielkom nádeje: verejný koncert, na ktorom mladí špičkoví hudobníci svojím vystúpením podporia onkologicky choré deti. V roku 2022 vystúpili vo vypredanej filharmónii v Žiline ocenené 12-ročná klaviristka, 14-ročná flautistka a BChZ spolu s A. Kučerovou, M. Čekovským a ďalšími. Koncert bezodplatne odvysielala RTVS, videlo ho viac ako 8 000 divákov a pre Svetielko nádeje sa vyzbieralo 18 200 €. Toto na Slovensku unikátne podujatie nadchlo klienta, MVO, divákov i umelcov a dnes pripravujeme už jeho tretí ročník.
Grape PR v spolupráci s Nie
FAST HEROES | IQVIA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Fast Heroes je celoslovenská vzdelávacia iniciatíva, ktorej cieľom je učiť deti v materských a na základných školách rozpoznávať symptómy cievnej mozgovej príhody a reagovať včas - volaním prvej pomoci. Projekt na Slovensku nemá obdobu, zapojilo sa do neho viac ako 14 000 detí a 500 škôl. Počas 5-týždňového kurzu sa deti učia o cievnej príhode, symptómoch, rizikách, ale aj prevencii, životospráve a o oblasti prvej pomoci. Využívajú na to digitálny online nástroj, pracovné zošity, kvízy, videá či elektronické hry. Vďaka projektu už 4 deti reálne zachránili život svojim blízkym.
Poštová banka
NENALEŤME | Poštová banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako banka sa až príliš často stretávame s obeťami finančných podvodov. Je náročné vidieť, ako hlavne seniori prichádzajú o svoje úspory. Bojujeme s tým, že aj keď sa im snažíme vysvetliť, že ide o podvod, trvajú na svojom a nenechajú si poradiť. Sú vystrašení, zmanipulovaní, tvrdohlaví. Preto vzniklo NENALEŤME – projekt, ktorí pomáha starším bojovať s finančnými podvodmi. Do iniciatívy sa zapojila polícia, psychológ, IT experti, seniorské organizácie, osobnosti i významné médiá. Nadšenie a ochota týchto ľudí priniesli osvetu priamo medzi seniormi aj skvelý mediálny zásah.
PR agentúra LIKE (ACONN, s.r.o.) v spolupráci s PR agentúra LIKE, Bratislava
TESCO KOMUNITNÉ DNI NA SLOVENSKU - Tesco učí deti, ako neplytvať jedlom | TESCO STORES SR
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Komunitné dni prebiehali počas sept. 2022 v obchodoch Tesco. Cieľom bolo ešte viac prepojiť obchody s lokálnymi komunitami. Pozostával z niekoľkých aktivít, pre ktoré sa mohli obchody rozhodnúť. Veľký úspech mali exkurzie žiakov v obchodoch, kde im kolegovia ukazovali ako znížiť plytvanie potravinami, obchody školy podporili aj produktami. Viaceré prevádzky sa stretli s víťazmi grantu Vy rozhodujete, my pomáhame, aby im odovzdali slávnostné šeky. Obchody organizovali aj zbierky, napríklad školských pomôcok, dobrovoľníctvo či iné aktivity, pri ktorých pomohli komunitám.
Promiseo
Neprikladaj ruku k dielu | Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Online svet sa stáva miestom, ktoré je preplnené hejtmi. Obyčajná diskusia sa zlomkom sekundy dokáže premeniť na komentáre plné nadávok či urážok.
Aj preto vznikla pod značkou Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia kampaň, ktorej cieľom bolo urobiť z online sveta krajšie miesto. Kľúčovú úlohu v tomto prípade zohrala ruka, keďže práve pomocou nej sa hejty dostávajú do online sveta, a tak sme známu frázu Prilož ruku k dielu pretransformovali na hlavnú ideu kampane.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Wiktor Leo Burnett
Zaostrené na PODEĽ SA A POMÔŽ | Lidl Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 600 tisíc Slovákov žije na hranici chudoby. Inflácia, zdražovanie cien potravín a energií túto situáciu prehlbujú. Lidl ako líder v CSR na problémy núdznych nielen upozorňuje ale ich aktívne rieši. Zbierkou Podeľ sa pomôž pomáha 96 organizáciám naprieč Slovenskom, pričom možnosť prispieť do nej majú zákazníci na všetkých 160 predajniach. 37 produktov je na pultoch označených výzvou o pomoc. Tá sa vďaka komplexnému PR cez natívne spolupráce, influencerov, guerilla aktivity, vizualitu, workshopy i dobrovoľníctvo Lidlákov násobí. Jej hodnota už dnes presahuje 1 a pol milióna EUR.
TRIAD v spolupráci s TRIAD
Hovorte úprimne o duševnej nepohode | UNIQA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Duševné zdravie ľudí sa za posledné roky zhoršilo, až 70% ľudí si myslí, že vyhľadať pomoc je hanba. Chceli sme stopnúť túto stigmu a kampaňou Hovorte úprimne o duševnej nepohode pomôcť ľuďom spraviť prvý krok. Tvárami kampane sa stali P. Vlhová a M. Dubovská. Búrať predsudky nám pomohli aj známe osobnosti. Zdieľali svoju skúsenosť s duševnou nepohodou. Na webe si ľudia otestovali svoje duševné zdravie. V špeciálnom kurze sa mohli naučiť komunikovať s ľuďmi s mentálnou nepohodou. Pomoc našli aj v rámci našich produktov. Našim zamestnancom sme poskytli bezplatnú psychologickú pomoc.

E. Internal Communication/Employee branding

Allianz - Slovenská poisťovňa v spolupráci s in house
Sťahovanie centrály Allianz | Allianz - Slovenská poisťovňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sťahovanie centrály Allianz, ktorá 25 rokov sídlila v ikonickej budove na nábreží Dunaja, bolo jednou z najväčších zmien v porevolučnej ére spoločnosti. Zahŕňala nielen výber nového sídla, ale aj celkovú zmenu štýlu práce a prechod na nový, hybridný model práce. Sme radi, že celý projekt sťahovania nebol len fyzickou a informačnou povinnosťou, ale aj priestorom na participáciu našich kolegov, ktorí boli do celého procesu zapojení od začiatku, až do konca. Do projektu sťahovania sa nám úspešne podarilo zakomponovať aj CSR aktivity s presahom do externého prostredia.
casual
100 rokov ZSE | ZSE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sto rokov elektriny zmenilo životy ľudí na nepoznanie. A menili sa aj ľudia v ZSE, no všetkých ich spája spoločná misia - prinášať do životov ľudí svetlo. Akí tí ľudia boli a akí sme dnes? Vďaka príbehom konkrétnych zamestnancov a ich rôznorodosti sme sa mohli vrátiť späť v čase a zaspomínať si, ako vyzerala energetika a práca v ZSE kedysi. Výsledkom 12-mesačného projektu bolo 9 videí - osobných príbehov o živote vo firme a ľuďoch, ktorí v nej pracovali alebo stále pracujú. Videorozhovory sme doplnili fotografiami z ich súkromných archívov a retro zábermi z archívov RTVS a SFÚ.
Kreatívna Dvojica
Lepšia starostlivosť môže byť vaša práca | Penta Hospitals
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Novovznikajúca Nemocnica Bory potrebovala pred svojím otvorením zamestnať 1500 progresívnych zdravotníkov, ktorí nie sú zaseknutí v starých postupoch. V čase poddimenzovaného zdravotníctva, šlo o mimoriadne veľký počet ľudí so špecifickými charakterovými črtami.
Vďaka správnej komunikácii sa nám však podarilo prilákať relevantných kandidátov a v predstihu obsadiť všetky pozície potrebné k otvoreniu nemocnice. A to aj napriek mimoriadne náročnému výberovému procesu a s rovnakými platovými podmienkami ako v iných SK nemocniciach.
Neopublic s.r.o.
POĎŤE S NAMI HORE. AKO SME NAŠLI LANOVKÁROV? | Leitech Stará Ľubovňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Závod na výrobu lanových dráh LEITECH v Starej Ľubovni nás oslovila s problémom nedostatku špecifických zamestnancov ako zvárač, obrábač kovov či manažér výrobných procesov. Prostredníctvom PR nástrojov sme spojili ľudí, ktorí hľadajú zamestnanie na východe so spoločnosťou, ktorá sa bez ďalších kvalitných ľudí vo výrobe nemôže rozvíjať. Okrem komunikácie v regionálnych a celoslovenských médiách sme nakrútili aj video a spustili masívnu a úspešnú kampaň na YouTube. Klient získal vo vysoko konkurenčnom pracovnom trhu viac ako 70 životopisov, z ktorých 3 aj úspešne prijal.
Zoznam príspevkov
Seesame v spolupráci s PB
Pečie celé Henkel Slovensko | Henkel Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ku koncu roka firmy potrebujú minúť budget na náhradné plnenie v chránených dielňach, preto už mnohí zamestnanci dostali ako vianočný darček medovníčky či sadu pier. V Henkel Slovensko darčeky nechceli nechať len ako povinnú jazdu. Stáli sme pred výzvou, ako z darčeka z chránenej dielne urobiť niečo pútavé, kvalitné, s nápadom. Tak vznikla vianočná kampaň Pečie celé Henkel Slovensko. Napojili sme sa na koncept obľúbenej relácie a pomocou slovnej hračky sme pripravili kampaň, ktorá zahŕňala aktivity od darčekov cez video s ambasádormi až po súťaž o kurz pečenia so slávnou cukrárkou.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Robert Slovák a jeho priatelia
Tváre hodnôt | Lidl Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spoločnosť Lidl je prvý obchodný reťazec, ktorý na Slovensku získal medzinárodné ocenenie Top Employer a už ho obhájil dokonca sedemkrát. Stojí za tým motivačné finančné ohodnotenie, atraktívne benefity, rešpekt k diverzite a kariérny rast. Spolu s kľúčovými firemnými hodnotami - ZODPOVEDNOSŤOU, VÝNIMOČNOSŤOU, FÉROVOSŤOU, JEDNODUCHOSŤOU, DYNAMIKOU A RADOSŤOU – tvoria základ nezameniteľnej firemnej kultúry diskontu. Aby tie nezostali len abstraktnými slovami, dali si ako zamestnávateľ za úlohu nájsť im tvár a do výberu aktívne zapojili všetkých Lidlákov.
Svet zdravia
NÁŠ PRÍBEH | ProCare a Svet zdravia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sieť ProCare a Svet zdravia vlani vydala pre svojich zamestnancov vlastnú knihu s názvom Náš príbeh (NP) a natočila rovnomenné video. Napriek tomu, že mala za sebou úspešné roky plné pozitívnych zmien pre pacientov i zamestnancov, najmä noví zdravotníci, ktorí netušili, v akom stave boli nemocnice predtým, negatívne vnímali jej akcionára - Pentu. Kniha preto sumarizuje kompletnú históriu siete od prvých úvah, ktoré viedli k jej vytvoreniu, cez náročnú transformáciu až po súčasnosť. Obsahuje spomienky akcionára, riaditeľov i zamestnancov, ktorí rozprávajú silný a úprimný príbeh.
VšZP
POHYB JE ZDRAVÝ: Jarný reštart vo VšZP | Všeobecná zdravotná poisťovňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Po pandémii sme vrátili pohyb do života zamestnancov. Poskytli sme im nástroje na dosiahnutie úspechu v podobe aktívnejšieho a zdravšieho života. O úprave hmotnosti sme ich odborne vzdelávali priamo v práci. Kolegovia ocenili i skutočnosť, že VšZP im dáva roky zanedbávanú pozornosť v podobe dovtedy neexistujúcej int. komunikácie - eventov, pravidel. info o dianí, vytváraním work-life balance. Tak, ako sa za posledné 2 roky zmenila VšZP na modernú firmu smerom von, tak nastala premena aj vo vnútri. Takúto výzvu zamestnanci zažili historicky 1.x a realizovali sme ju vo vlastnej réžii.

F. Krízová komunikácia

Dynamic Relations 2000 s.r.o.
Najdlhšia krízová komunikácia | SLOVNAFT a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Po ruskej invázii na Ukrajinu a následných sankciách voči Rusku bolo iba otázkou času, kedy sa Slovnaft stane objektom zvýšeného verejného záujmu. Na túto situáciu sa klient pripravoval a cielene udržiaval otvorenú komunikáciu s celým mediálnym spektrom. Nikto však nepredpokladal, že vnútropolitický súboj prerastie do polohy, kde bude nedobrovoľne vtiahnutý priamo do jeho epicentra. Vznikla krízová situácia, ktorú bolo treba okamžite riešiť. Pre každú firmu je vždy zlé, keď sa v takejto situácii ocitne. Komerčný subjekt sa totiž v takom súboji spravidla nedokáže úmerne brániť.

G. Politická komunikácia, Public Affairs, verejné politiky

Mestská časť Košice - Sídlisko KVP
Za výsledky našej práce hovoria reálne príbehy ľudí | Mestská časť Košice - Sídlisko KVP
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Najdôležitejšou zložkou samosprávy sú jej obyvatelia. Ľudia, ktorí v nej žijú, pracujú, dospievajú, budujú si rodinu. Obyvatelia sú srdce sídliska, v tom našom zároveň aktívne prispievajú k budovaniu moderného verejného priestoru, aký v Košiciach dlhodobo chýba. Rozhodli sme sa priniesť pohľad na zrealizované investície a zaujímavé projekty očami tých, ktorých priamo ovplyvnili. Prostredníctvom skutočných príbehov ľudí sme odprezentovali výsledky našej práce. Tvárami našej kampane sa stali samotní obyvatelia Sídliska KVP, moderného miesta pre život.
Neopublic s.r.o.
ZVÝŠENIE POVEDOMIA VEREJNOSTI O ŽIVOTE S DLHMI, ALE AJ O OSLABENÝCH PRÁVACH VERITEĽOV | ASINS
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pravidlá oddlženia občanov od roku 2017 podľa ASINS umožňujú oddlžiť sa takmer komukoľvek, pričom náklady z nesplatených dlhov znášajú všetci daňovníci. Nikto neskúma poctivosť zámerov dlžníkov, ani neskúma ich majetkové pomery. Rovnako pred piatimi rokmi vstúpila do platnosti novela Exekučného poriadku, ktorá zaviedla aj systém náhodného prideľovania vecí jednotlivým Exekútorským úradom, ale znížila sa ňou úspešnosť exekučných konaní. ASINS sa na Neopublic obrátila s požiadavkou upozorniť médiá aj verejnosť na svoju činnosť a na nedostatky v legislatíve s cieľom jej úpravy
Zoznam príspevkov
Odbor pre strategickú komunikáciu, Úrad vlády SR
Operácia Anthropoid – Naši hrdinovia | Odbor pre strategickú komunikáciu, KBR SR, Úrad vlády SR (nominuje)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Množstvo ľudí na Slovensku nepozná históriu 20. storočia a toto informačné vákuum zneužívajú dezinformátori. Proaktívna komunikácia a koordinácia inštitúcií dlho chýbala. Zmenu k lepšiemu odštartovala kampaň „Operácia Anthropoid - Naši hrdinovia“. Príbehom Jozefa Gabčíka, ktorý spolu s Jánom Kubišom zabil architekta holokaustu Heydricha, sme prebrali k životu sociálne siete Úradu vlády. Napriek nulovému rozpočtu sme tému dostali do médií aj do škôl. Spoluprácou s tromi ministerstvami sa dosah kampane znásobil a štát začal hovoriť o strategických témach jednotným hlasom.
PA Matters v spolupráci s event2all
Zníženie DPH pre sektor gastroslužieb | Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Medusa Group
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Znížený dopyt a korona kríza približovali gastrosektor ku krachu. Úlohou bolo presvedčiť novinárov, verejnosť a politikov znížiť DPH na pre sektor gastro služieb. Naši klienti Medusa a SZVPS v rovnakom čase pocítili potrebu podporiť plošne ohrozený sektor. Spoluprácou sme vytvorili samostatnú iniciatívu Zachráňme gastro!, ktorá združovala podnikateľov z gastro sektora a zároveň platformu #stálemámechuť, ktorá spájala etablované záujmové združenia a iniciatívy ktoré vznikali počas krízy. Vďaka tlaku zoskupenia v bola DPH pre gastrosektor v decembri 2023 znížená na 10 %.
Seesame v spolupráci s Seesame (nominuje) + Mannschaft (spolupracujúca agentúra)
Naša pomoc nepozná hranice | Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prostredníctvom kampane pre organizáciu SlovakAid sme Slovensku jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom ukázali akú rôznorodú pomoc poskytujeme v zahraničí. Produkčne nenáročným riešením sme SlovakAid vytvorili atraktívnu vizualitu a hravým spôsobom sme značku SlovakAid priblížili širokej verejnosti. Prepojením kampane s travelvlogermi sme na sociálnych sieťach zasiahli cieľové publikum, ktoré sme zapojili cez interaktívne kvízy. SlovakAidu sme tiež poskytli vizualitu a vzorové formáty, cez ktoré môžu na sociálnych sieťach ďalej komunikovať svoju činnosť.
Seesame v spolupráci s Seesame + Mannschaft
Nemlčať je zlato | Úrad na ochranu oznamovateľov
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na Slovensku počúvame o korupcii toľko, že sme voči nej apatický. Je to naše postkomunistické dedičstvo. Kampaň Nemlčať je zlato bojovala proti vžitým stereotypom a menila správanie. Vďaka kreatívnemu spracovaniu zaujala úradníkov, verejnosť, médiá aj influencerov, čo sa odrazilo vo vynikajúcich výsledkoch v post-teste aj v počte podnetov na Úrad pre ochranu whistleblowerov. Veríme že ľudia už vedia, že pokiaľ ide o korupciu, tak neplatí staré známe mlčať je zlato. Práve naopak.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Mertel Agency
Komunikácia slovenskej expozície na Expo 2020 Dubaj | Ministerstvo hospodárstva SR
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na 6 mesiacov sa pod jednou strechou stretol celý svet. Kým mnohé krajiny sa na EXPO DUBAJ pripravovali niekoľko rokov, Slovensko malo na prípravu omnoho menej času, čo spolu s ďalšími výzvami predstavovalo pre SKPR obrovskú výzvu. Napriek tomu sa nám podarilo prezentáciu Slovenska premeniť na úspech tak doma, ako aj v zahraničí. Rekordný počet výstupov o Slovensku ako modernej krajine plnej talentov a inovácií, záujem svetových médií a jedno z najvyšších hodnotení účastníkov na Google – EXPO Dubaj bolo komunikačne najúspešenejšou prezentáciou Slovenska za posledné roky.

H. Regional Relations

1st CLASS AGENCY
Kofola vodozádržné opatrenia Rajecká dolina | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rajecká dolina je oblasť, v ktorej má Kofola už 20 rokov výrobný závod a má eminentný záujem o jej čistotu a dobrú kondíciu. V roku 2020 v spolupráci s regionálnymi partnermi dokázala získať pre dolinu BIO certifikáciu pre voľný zber bylín a následne sa začala intenzívne zaoberať udržaním vody v krajine. V roku 2022 založila s týmto cieľom NO Kvapka Rajeckej doliny a pripravila rovnako v spolupráci s regionálnymi partnermi prvé vodozádržné opatrenia v regióne, na ktorých realizáciu pozvala okrem ochranárov, samosprávy a lesníkov a aj regionálne médiá.
PS:Digital
Nafta trnafská (Ako sme naučili korporát hovoriť ľudskou rečou) | Nafta, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hlavný challange bol presvedčiť obyvateľov dediniek v okolí Trnavy, že ťažba zemného plynu nie je žiadna tragédia. Potrebovali sme vyvrátiť dezinformácie a uistiť ich, že sa nemajú čoho báť. Urobili sme tak sériou edukačných online videí, v ktorých vystupuje Charlie ChaPLYN a PLYNstonovci. Ľuďom sme vysvetlili, ako ťažba funguje, aj to, čo by sa stalo, keby plyn nebol. Urobili sme to hravo a tak, aby rozumeli naozaj všetci - voice overom v čistej trnavčine, v ktorej na nich ešte žiadny „korporát“ nerozprával.
Zaraguza v spolupráci s Zaraguza
Návrat značky HC DUKLA Senica na slovenskú hokejovú mapu | HC Dukla Senica
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hokejový klub Dukla Senica v 2016 skrachoval. V 2022 obnovila klub partia Seničanov, ktorí zverili športový marketing digitálnej agentúre. Komunikáciou získal klub srdcia fanúšikov, sponzorov a v priemernej návštevnosti cez 2 000 divákov predbehli všetky prvoligové a viaceré extraligové kluby.

Napriek tomu, že hokejový klub v tretej najvyššej súťaži nemá v podstate žiadny “media coverage” a musí sa spoliehať výhradne na sociálne siete, klub získal pozornosť regionálnych aj celoslovenských médií.

Špeciálne kategórie

A. Traditional media PR

1st CLASS AGENCY
IQOS ILUMA - Nová dimenzia prichádza! | Philip Morris Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Komunikácia noviniek a inovácií spoločnosti podnikajúcej v tabakovom priemysle je veľmi citlivá a aj kontroverzná. Ak sa však prihovára špeciálne dospelým fajčiarom, prináša do témy fajčenia celkom nový rozmer. Philip Morris (PMI) uviedol na Slovensku revolučné bezdymové zariadenie IQOS ILUMA, ktorá je vhodnejšou alternatívou ku klasickým cigaretám. Spolu s ňou prináša dospelým fajčiarom aj edukatívny rozmer, v rámci ktorého poukazuje na riziká spojené s návykom a to cez bohatý mix media spoluprác.
1st CLASS AGENCY
Návrat Sandry | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kofola dlhodobo sleduje uhlíkovú stopu obalov a keďže vratné sklo patrí medzi najekologickejšie, dá mnohonásobne používať, cirkulovať, priniesla v roku 2022 na trh svoje lovebrandy Kofola, Vinea a Rajec vo vratných fľašiach Cirkulka aj do maloobchodu. Spolu s nimi sa vrátila na TV obrazovky aj Sandra Flemrová, dievčatko z dnes už ikonickej vianočnej reklamy. Recyklácia Sandry, jej životný príbeh a opätovné spojenie so značkou pritiahli pozornosť médií a verejnosti nielen k reklame, ale aj k samotnému projektu Cirkulka. A zo Sandry sa opäť stala hviezda slovenských médií.
AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA v spolupráci s AMI Communications
Continental #SHARE THE ROAD | Continental Barum s.r.o.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Najsledovanejšie slovenské televízie sa zapojili do kampane #ShareTheRoad za bezpečnosť na cestách a ohľaduplnosť medzi cyklistami a motoristami. Vďaka prepojeniu s témou novelizovaného cestného zákona sme dosiahli silný mediálny zásah a zviditeľnili klienta Continental ako generálneho partnera unikátneho cyklopodujatia Naprieč Slovenskom. V cieli 1. etapy, ktorú sme absolvovali spolu s redaktormi dvoch najsledovanejších celoštátnych televízií, sme tiež zorganizovali diskusiu o bezpečnosti, ktorú streamovali viaceré médiá.
AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA
Svet potrebuje vedu, veda potrebuje ženy | L´Oréal 
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Program Pre ženy vo vede sa venuje podpore talentovaných vedkýň na Slovensku, ktoré chýbajú vo vedúcich funkciách, alebo nevedia splniť nároky na vedeckú prácu, ktoré sa vylučujú s materstvom. Cieľom PR komunikácie preto bolo zviditeľnenie programu, nakoľko sme klienta získali s tým, že o programe takmer nik nevedel, vrátane vedkýň. Našou prvou komunikačnou výzvou preto bola medializácia, správne nastavenie key msg. a oslovenie čo najväčšieho počtu vedkýň. Kľúčovým bol výber médií, partnerov a uchopenie obsahu = dať vede tvár a povedať, že aj teoretická matematika je kreatívna.
casual
T-Phone: 5G do každého vrecka | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pamätáte si brandované - operátorské - telefóny? Bežné pred takmer 15 rokmi, netradičné dnes. Telekom sa po rokoch rozhodol ponúknuť zákazníkom svoje vlastné zariadenia - najdostupnejšie 5G smartfóny T-Phone a T-Phone PRO vyvinuté v spolupráci s Google, ktoré majú ambíciu doslova priniesť 5G do každého vrecka. Predstavili sme ich na netradičnom evente v podzemí Divadle P.O. Hviezdoslava.
Dynamic Relations 2000 s.r.o.
Prvá dáma Tatier | Mores Resort
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hotel Lomnica je najstarším tatranským hotelom (1894). V roku 2022 získal oprávnenie 5* pre kategóriu boutique hotelov. Po komplexnej rekonštrukcii a opätovnom otvorení v roku 2018 si vybudoval image ako miesto, kde sú k dispozícii nadštandardné služby, súkromie a vynikajúca gastronómia. Slávnosť udelenia 5* sme chceli využiť ako míľnik ďalšieho posunu kvality hotela. Chceli sme dosiahnuť čo najlepšiu medializáciu tak, aby bola táto udalosť sprevádzaná väčším záujmom médií, a tým pádom aj hostí. Siahli sme ku klasickým PR nástrojom, ktoré sme v maximálnej miere využili.
Grayling Slovakia s. r. o.
15. výročie Street View | Google
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľom kampane 15. výročia Street View bolo opäť upriamiť pozornosť na túto populárnu službu, ktorú už všetci poznajú. Výnimočnou pre kampaň bola spolupráca s TV Markíza, kde sa nám pre ilustračné zábery podarilo exkluzívne zabezpečiť aj Street View auto. Kampaň sme obohatili rebríčkami slovenských populárnych miest na Street View a videom zachytávajúcim históriu služby na Slovensku, ktoré sa na sociálnych sieťach Googlu stalo aj top video príspevkom za posledné 2 roky. S nulovým mediálnym rozpočtom sa nám podarilo vygenerovať 23 výstupov s celkovým dosahom viac ako 10,3 milióna.
MEDIA CENTRAL, s.r.o.
Výstava 33 dní s medveďmi v Galérií SPP | SPP
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ochrana životného prostredia je pre spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel kľúčovou komunikačnou témou. Cez fascinujúci príbeh Martina Greguša, celosvetovo uznávaného fotografa pochádzajúceho zo Slovenska, ktorý strávil 33 dní v Arktíde fotením ľadových medveďov, sme vzbudili masívny záujem verejnosti aj médií. Natívna kampaň zaznamenala obrovský dosah. Galéria SPP ako prvá na Slovensku priniesla jeho úchvatné fotografie, SPP si posilnilo imidž spoločnosti, ktorá dbá na životné prostredie a zároveň otvorilo diskusiu na tému ochrany ohrozených druhov.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Wictor Leo Burnett, s.r.o.
Centova dieta - zaplavila médiá | Lidl Slovenská republika, v.o.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slováci radi skúšajú rôzne diéty, tisíce ľudí na pokraji chudoby ju ale drží nedobrovoľne. Lidl na problém nielen upozorňuje, ale ho aj aktívne rieši. Prostredníctvom guerilla aktivity - CENTOVA DIÉTA to urobil RÁZNE a NETRADIČNE. Spolu s influencermi ju TEASINGOM Slovákom predostrel, NATÍVNYM PR pokračoval a vo finále odhalil na MEDIA BRIEFINGU. V 7 dňoch sa tak podarilo zasiahnuť 1,4 mil. ľudí na SoMe a 57 výstupov. Intenzívnou komunikáciou naprieč médiami tak aktivita upriamila pozornosť na projekt Podeľ sa a pomôž, ktorý ľuďom v núdzi poskytol potraviny za vyše 1,5 mil. EUR.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Mertel Agency
Deň, keď Dubaj patril Slovensku | Ministerstvo hospodárstva SR
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Jedna z najväčších výziev počas 6-mesačného komunikačného maratónu na Expo Dubaj prišla v jeho polčase. Slovenský národný deň mal svetu počas niekoľkých hodín ukázať to najlepšie, čo doma máme. V konkurencii 192 krajín a ich veľkolepých výprav sa Slovensko rozhodne nestratilo, pričom v areáli, ktorý svojou rozlohou kopíruje 800 futbalových ihrísk, sa o Slovensku hovorilo častejšie, ako by mnohí čakali. Účasť SR na najväčšom svetovom podujatí sa agentúre podarilo komunikovať doma i v zahraničí ako úspech malej krajiny veľkých talentov.

B. Digital PR

1st CLASS AGENCY
Kaufland Babyboxy | Kaufland
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hlavným cieľom kampane Babyboxy bolo oboznámiť efektívnym spôsobom, čo najväčší počet zákazníčok – mamičiek s bábätkami o nových produktoch privátnych značiek obchodného reťazca Kaufland (K-Bio, Bevola Baby a Kuniboo). Využitie influenceriek, ako komunikačného kanálu, zabezpečilo, že sa o nich dozvedelo naozaj relevantné publikum. Pri výbere influenceriek bolo podmienkou, aby samy boli matkami bábätiek, keďže výrobky boli určené pre ne.
event2all v spolupráci s Oddelenie komunikácie ZSSK
Úprimnosť sa cení (event2all pre Železničnú spoločnosť Slovensko) | Železničná spoločnosť Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V snahe vystúpiť z tieňa vlastnej fanpage, ktorej interakcie predstavujú najmä "loveri" a "hejteri" značky, ZSSK aktívne komunikuje aj na cudzích profiloch pod postami týkajúcimi sa jej služieb, a to prostredníctvom profilu firmy alebo jej hovorcu. Mimo krízovej komunikácie sme takúto aktivitu na Slovensku nezaznamenali. ZSSK sa takto darí šíriť odkazy a formovať imidž značky bez pomoci médií a reklamy. Aktivitu ocenili nielen bežní užívatelia, ale aj novinári, ktorí s ňou vyslovili 83 % spokojnosť v prieskume spokojnosti s prácou komunikačného oddelenia ZSSK.
Grape PR
Džukyho pondelky | Slovak Parcel Service
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slovak Parcel Service ako najväčšia slovenská kuriérska spoločnosť sa v prostredí online komunikácie prezentuje predovšetkým formou vlastných zamestnancov (kuriérmi, dispečermi, skladníkmi), ktorí sú zároveň ambasádormi značky. SPS využíva plný potenciál najmä na Tiktoku, ktorý je unikátnym kanálom v podstate vlastných zamestnancov, ktorí sú internými influencermi. Kuriéri aj dispečeri vysvetľujú zákazníkom celý kuriérsky proces autenticky a s humorom. Aj vďaka tomu patrí Tiktok SPS medzi TOP 10 komerčných profilov.
Promiseo
Z Košíc do sveta podľa Milana bez mapy | Košice International Airport
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pre letisko Kosice sme sa rozhodli vytvoriť kampaň, ktorá by po pandémii opäť rozlietala východniarov a pripomenula im, že z Košíc sa dostanú s prestupmi do celého sveta. 
Potrebovali sme však viac ako bannery, videá, blogy či PR články. Potrebovali sme niečo viac autentické. Alebo niekoho.
 Preto sme si na pomoc privolali Milana bez mapy, ktorý ľuďom pripomenul, že cestovanie je radosť.
Zoznam príspevkov
Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Wavemaker, Divino
Moji milí Slováci - Digital | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V komunikačnej a PR kampani SLSP sme pomocou technológie syntetizácie hlasu (AI) a ukrajinského startupu Respeecher priniesli späť hlas legendy, ktorá svojou tvorbou povzbudzovala národ k optimizmu - Júliusa Satinského. Ako prví na Slovensku sme využili túto technológiu v komunikácii a PR, navyše pozitívnym spôsobom. PR kampaň tiež vyvolala spoločenskú diskusiu o využívaní umelej inteligencie, čím získala pozornosť a záujem o posolstvo. Téma priniesla banke 115 spontánnych PR výstupov v hodnote vyše štvrť milióna eur.
Zaraguza v spolupráci s Zaraguza
Návrat značky HC DUKLA Senica na slovenskú hokejovú mapu | HC Dukla Senica
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V roku 2022 obnovila skrachovaný klub Dukla Senica partia Seničanov, ktorý s pomocou Zaraguzy nastavili nový level športového marketingu na Slovensku. Napriek tomu, že hokejový klub v tretej lige nemá v podstate žiadny “media coverage” a musí sa spoliehať výhradne na svoje sociálne siete, klub opisovali ako senzáciu v regionálnych aj celoslovenských médiách. Úspech digitálneho športového marketingu senickej Dukly sa prezentoval na konferencii Sport Alive v Prahe popri Bundeslige, oktagone MMA či UEFA.

C. Product placement

1st CLASS AGENCY
KLÁŠTORNÁ KALCIA – SILA ZNOVUZRODENIA | KOFOLA ČESKOSLOVENSKO
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kláštorná Kalcia už 3 roky po sebe komunikovala dôležitosť vápnika nielen pre kosti, ale aj pre správne fungovanie svalov. V roku 2022 sa rozhodla vyhrnúť si rukávy a pozvať do svojho re-use sveta aj spotrebiteľov. Vymyslela 4 re-use projekty, pri ktorých realizácii bol nevyhnutná dostatočná sila aj pitný režim s vodou plnou vápnika, s Kláštornou Kalcia. Fotonávody z realizácie projektov priniesli nielen skvelú inšpiráciu pre všetkých domácich kutilov, ale aj výbornú kulisu pre prirodzený product placement Kláštornej Kalcia.
GETLIKE
Product placement pre Familypark | Familypark GmbH
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hodinu jazdy autom z Bratislavy sa pri rakúskom mestečku Rust, v blízkosti Neziderského jazera, rozprestiera najväčší zábavný park v našom regióne - Familypark. Už šesť rokov pracujeme na jeho medializácii na území Slovenska, no v roku 2022 sme k tradičným nástrojom PR pridali niekoľko nových formátov. Familypark je najmä o rodine, zábave, spoločných chvíľach, ale aj o láske, radosti zo života,... Tieto benefity sme sa rozhodli percipientovi úspešne priblížiť v deji najúspešnejších televíznych programov uplynulého roka. V seriáli Pán profesor a šou Tvoja tvár znie povedome.

D. Experience PR

BMW Slovenská republika
Danubiana a BMW pre Slovensko a Svet | BMW Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V r. 2021-22 okrem covidu zažívali automobilky ešte aj svoju krízu vo výrobe a logistike. Nepredvídateľné okolnosti komplikovali jasné plánovanie aktivít.
Riešenie do ktorého sme išli a pracovali na ňom takmer rok malo 360° holistický prístup cez všetky naše oddelenia a so silným postavením PR. Odvážnym prístupom bolo nepredstaviť športové modely automobilky tradične dynamicky na pretekárskom okruhu, ale staticky cez kontrast kultúry a estetiky v galérii.
A k tomu sme chceli vôbec po 1. krát odvážne ponúknuť lokálne riešenie budovania reputácie značky aj pre iné trhy BMW vo svete
casual
Wow Wi-Fi | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Internet, ktorý je dostupný úplne všade, musí byť dostupný aj v priestoroch garáže. Kde inde je to možné lepšie komunikovať? Po množstvách tlačových konferencií, ktoré sme realizovali na rôznych netradičných miestach sme sa rozhodli, že v tejto tradícií budeme pokračovať. Priamo v garáži Telekomu sme preto zvolali tlačovú konferenciu, ktorá predstavila nový produkt WOW Wi-Fi, po ktorom zákazníci volali už dlhodobo.
Dynamic Relations 2000 s.r.o.
Prvá dáma Tatier | Mores Resort
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hotel Lomnica je najstarším tatranským hotelom (1894) a svoju identitu odvodzuje od tradícií rakúsko-uhorskej monarchie. V roku 2022 získal oprávnenie 5* pre kategóriu boutique hotelov. Pripravili sme event a komunikačnú stratégiu tak, aby hostia aj médiá mohli prežiť slávnosť vítania piatej hviezdy spôsobom, ktorý si zapamätajú a vždy si ho spoja s Hotelom Lomnica. Na unikátnej módnej show sme predstavili 12 modelov šľachtičien rakúsko-uhorskej monarchie, vrátane ikonických korunovačných šiat cisárovnej Sissi. Slávnosť bola vypredaná a masívne mediálne pokrytá.
PRime time v spolupráci s Prime time
Stretnutie brandy s kávičkarmi | Hubert J.E.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie od klienta: predstaviť produktové novinky legendárnej značky brandy a nájsť nástroje, ako posilniť slovenský brand, budovať pozicioning v novej generácii zákazníkov a posilniť povedomie o značke. Navrhli sme koncept eventov v spolupráci so strategickým partnerom kávičkári.sk. Vďaka tejto kampani sa mali možnosť zákazníci zoznámiť s kompletným portfóliom produktov vrátane noviniek, priamo ochutnať produkty a zároveň svoje skúsenosti a recenzie zdieľať mediálne v komunite strategických zákazníkov aj B2B aj B2C.
Zoznam príspevkov
Promiseo
Vianočné prekvapenie na letisku | Košice International Airport
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako spríjemniť cestujúcim návrat domov pred vianočnými sviatkami a ukázať im, že letisku Košice záleží na každom cestujúcom, ktorý prejde jeho bránami? Odpoveďou bol event plný prekvapení a pozitívnych emócií.

E. Nonprofit PR

1st CLASS AGENCY
H3KNISA | iniciatíva Na veku záleží
Seriál: nie
Stručná charakteristika: H3KNISA je moderný a európsky unikátny projekt osvety a prevencie mladistvých a tínedžerov v oblasti závislostí od fajčenia, ako aj iných závislostí. Je postavený na 5 základných princípoch odporúčaných aj Európskou komisiou. Z online sveta sa študenti stretnú v offline svete, v škole, v malých komunitách, bez pedagógov, s inšpiratívnymi mladými ľuďmi, autoritami ich generácie, ktorí ich svojimi príbehmi a témami motivujú hecnúť sa a heknúť si k lepšiemu svoj život, bez fajčenia.
Promiseo
Láska na prvý pohľad inak | Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Existuje láska na prvý pohľad? A môžu ju zažiť všetci? Práve táto otázka sa stala kľúčovou pri tvorbe kampane 21. ročníka zbierky Biela pastelka. Práve ľudia so zrakovým postihnutím zažívajú lásku na prvý pohľad inak. A na to sme sa snažili poukázať vo videu aj vizuáloch. A zafungovalo to natoľko, že sme dosiahli historicky najvyšší výnos hlavného zbierkového dňa.
Róbert Slovák a jeho priatelia
Zaži si cestu uzdravenia | EDI Slovensko, o. z.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Chuť žiť s témou porúch príjmu potravy sa v médiách nedostávalo veľa pozornosti. Zároveň, práve média častokrát k situácií ľudí trpiacich PPP prispievajú negatívne. S takmer nulovým budgetom sme ako aktualizačný moment využili spustenie nového programu. Pripravili sme TK, ktorá bola postavená na interaktivite a autentickosti zážitku. Novinári mali možnosť na vlastnej koži pochopiť, ako človek trpiacii PPP vníma jedlo a akým procesom si s multidisciplinárnym tímom prejde. Získali sme 21 mediálnych výstupov, 52% nárast návštev na webstránke a naplnili sme kapacity programu.
Seesame v spolupráci s Seesame (nominuje) + Mannschaft, Playground(spolupracujúce agentúry)
Hlad trápi aj ľudí na Slovensku | OZ Vagus
Seriál: nie
Stručná charakteristika: OZ Vagus pomáha ľuďom bez domova už viac ako 11 rokov. Ako občianske združenie majú len obmedzené prostriedky a finančná podpora verejnosti je pre nich nevyhnutná. Každý rok sa pred Vianocami pasujú s výzvou, ako ľudí upozorniť na túto závažnú tému a získať ich podporu. Minulý rok im situáciu sťažili kríza a rastúca inflácia, ktoré ohrozujú aj samotný Vagus a ich pomoc. Ukázali sme preto verejnosti, že hlad sa týka aj ľudí na Slovensku. A že cez žalúdok ide nielen láska, ale aj pomoc. Napriek nepriaznivej situácii Vagus nakoniec vyzbieral 110,000 eur od takmer 2,5 tisíca darcov.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s RESPECT APP
Deti v núdzi musí byť vidieť | Úsmev ako dar
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zatiaľ čo slovenské celebrity svoje deti na sociálnych sieťach kvôli ochrane súkromia a bezpečnosti neukazujú, deti v núdzi musí byť vidieť. Zdieľanie ich osobitých príbehov podporuje autenticitu a poukazuje na reálne problémy, ktoré rodiny v náročných situáciách prežívajú. Emócie u publika prirodzene podporujú ochotu finančne prispieť a predísť tak vyňatiu detí z rodín. Na posilnenie komunikácie tejto témy a finančnej zbierky sme si zavolali influencerov a známe tváre, ktoré ochotne súhlasili. Aj vďaka nim sa nám podarilo osloviť 2,8 mil. ľudí a získať viac ako 41 tisíc EUR.

F. Content in PR

1st CLASS AGENCY
H3KNISA | iniciatíva Na veku záleží
Seriál: nie
Stručná charakteristika: H3KNISA je unikátny moderný projekt prevencie mladistvých a tínedžerov v oblasti závislostí od fajčenia. (viď kategóriu NGO)
Úspech inovatívneho projektu je postavený najmä na kvalitnom a kreatívnom contente, ktorý naozaj inšpiruje, motivuje, vyzýva a hecuje mladých ľudí heknúť si k lepšiemu svoj život, bez fajčenia. H3KNISA prináša content ako v online svete cez SoMe, tak aj v offline svete, na stredných školách na špeciálnych workshopoch s mnohými inšpirujúcimi lektormi, autoritami ich generácie, generácie tretieho tisícročia (3K) a na témami ktoré sa týkajú mladých ľudí.
Divino v spolupráci s Nicetry, Wavemaker
JANOLYTIK: Info za všetky prachy | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ekonómia a financie vysvetlené stand-up komikom? Áno, toto je cesta, ako ťažké témy priblížiť širšiemu publiku. A trochu ich zabaviť. Vytvorili sme preto unikátny projekt JANOLYTIK s Janom Gorduličom, známeho z projektu Ťažký týždeň. V relácii sa venujeme aktuálnym ekonomickým fenoménom postaveným na dátach a komentároch analytikov Slovenskej sporiteľne a renomovaných expertov. Spolu s  portálom Aktuality.sk prináša každé 2 týždne dve vybrané témy v 10-minútovom videu, aj vo forme podcastu.
MullenLowe GGK
VšZP - Pohyb je zdravý | Všeobecná zdravotná poisťovňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Primárnou úlohou ZP je pôsobiť v prospech zdravia a podpory prevencie. Postpandemický prieskum zistil, že populácia v SR je stále obéznejšia, najmä pre nedostatok pohybu a horšie stravovacie návyky počas pandémie. To bol impulz pre kampaň VšZP Pohyb je zdravý. Súčasťou kampane bolo veľa edukatívnych videí od profi trénerov, PR rozhovory, články v médiách, i osveta dovnútra poisťovne. VšZP si projektom privlastnila tému zdravého pohybu a dosiahla najlepšie komunikačné výsledky i v konkurenčnom porovnaní. Video obsah je stále dostupný zadarmo všetkým záujemcom o zdravší lifestyle
Poštová banka
NENALEŤME | Poštová banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako banka sa až príliš často stretávame s obeťami finančných podvodov. NENALEŤME je projekt, ktorí pomáha starším bojovať s finančnými podvodmi. Na komunikáciu „Ako na to“ sme využili podcasty – video aj audio, na mieru šité texty pre rôzne cieľovky – pre deti seniorov, aj seniorov samotných. Do iniciatívy sa zapojila polícia, psychológ, IT experti, seniorské organizácie, osobnosti i významné médiá. Nadšenie a ochota týchto ľudí priniesli osvetu priamo medzi seniormi aj skvelý mediálny zásah. Komunikácia prebiehala aj na SOME. Podporili nás dokonca aj Hoaxy a podvody - Polícia SR.

Seesame
NDI Magazín | Nadácia Dionýza Ilkoviča
Seriál: nie
Stručná charakteristika: NDI Magazín je jediným svojho druhu na Slovensku. Je určený pre špecifickú komunitu ľudí, ktorých spája záujem o vedu a pokrok - výnimočných učiteľov, nadaných študentov a inovatívne technologické firmy. Magazín z dielne Nadácie Dionýza Ilkoviča vyzdvihuje a oceňuje prácu inšpiratívnych pedagógov prírodných vied. Šikovným žiakom ukazuje, že aj na Slovensku môžu nájsť zmysluplné uplatnenie. No a firmám, ktoré sa dnes bijú o talenty, poskytuje priestor zaujať nádejných vedcov ešte kým odídu za hranice. To všetko prístupné online aj offline v modernom a nadčasovom dizajne.
Svet zdravia
Video storytelling Nemocnice Bory | Nemocnica Bory
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Novú Nemocnicu Bory v Bratislave verejnosť pozná z dvoch typov videí, v ktorých nevystupujú zaplatení herci ani profesionálni spíkri, ale samotní zamestnanci. Každý so svojou dávkou rečníckeho talentu, odvahy sa prezentovať a schopnosti prirodzene hovoriť do objektívu kamery. Divákom ukazujú priestory budovy nemocnice, hovoria o technológiách, vysvetľujú inovatívne procesy, ale neformálne predstavujú aj samých seba. Aby nemocnica nebudila dojem nedostupného zdravotníckeho zariadenia pre bohatých, ale aby ju pacienti vnímali cez členov tímu, ktorí sú ľuďmi z mäsa a kostí.
Wiktor Leo Burnett v spolupráci s Wiktor Leo Burnett
KFC x Dalyb | Queensway Restaurants Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľovka KFC sú tínedžeri, ktorí všetko videli a všade boli. No platia na nich tri magické slová: limitované dizajnérske oblečenie.

Preto sme pri otvorení KFC Nivy uviedli limitovanú kolekciu merchu. Žiadne ponožky s hranolkami ani tričká na spanie. Len súčasný a prémiový dizajn od rapera, producenta a návrhára - Dalyba.

Spolupráca KFCxDalyb získala médiá v hodnote takmer 2,5 násobku investovaných nákladov so zásahom vyše 200 000 ľudí.

G. Creativity in PR

Dynamic Relations 2000 s.r.o.
PLASTIC IS FANTASTIC | BUDIŠ a.s.; SLOVNAFT a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: BUDIŠ, a.s. vnímal zálohovanie PET fliaš a hliníkových plechoviek ako šancu pripomenúť sa zákazníkom aj inak. Bola to idea bezplatnej distribúcie „odnosiek“ prázdnych PET fliaš, ktoré uľahčia ľuďom vracanie fliaš. Navrhli sme osloviť Slovnaft, a.s., ktorý na pumpách predáva státisíce nápojov v PET a hliníkovom obale. Spojili sme dvoch klientov a pridali aj dizajnéra Fera Mikloška. So zadaním „toto sa dnes nosí“ mal vytvoriť dizajn pre odnosky (BUDIŠ) aj špeciálne tašky (Slovnaft). Vznikla kampaň PLASTIC IS FANTASTIC. Plasty sú fajn, ak ich správne používame. Čiže aj zálohujeme.
Zoznam príspevkov
JANDL marketing a reklama
Definícia lásky | Pernod Ricard Slovakia s.r.o. (Absolut Vodka)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Bola raz jedna krajina, v ktorej bolo radosť žiť. Ľudia ľúbili a boli ľúbení. Nikto sa nezaoberal pohlavím, vierou, farbou pleti či sexuálnou orientáciou. Každý si strážil vlastné šťastie a vo vnútri prežíval ten najkrajší cit rovnako. Že nie je možné, aby sme hovorili o Slovensku? Možno nie dnes, ale raz snáď. Kampaň Každá láska je láska od značky ABSOLUT nech je symbolickým plamienkom, ktorý pod Tatrami rozdúcha(va) plameň tolerancie, rozmanitosti a láskavosti. Zmena definície lásky v Slovníku súčasného slovenského jazyka je len začiatkom. A dôkazom, že sa predsa len oplatí veriť.
PS:Digital
Bratislava na vlastné nohy | Bratislava Tourist Board
Seriál: nie
Stručná charakteristika: O Bratislave sa častokrát hovorí ako o predmestí Viedne. Povedzme si pravdu nie je to európska metropola ako Praha či Budapešť. No čo ak práve to jej jej výhodou? Jej kompaktnosť a to, že je všetko doslova poruke?
Presne tak sme sa pozreli na kampaň pre Bratislava Tourist Board, ktorej cieľom bolo znova prilákať turistov po pandemickej prestávke do Bratislavy. Insight kampane sme postavili na niečom, čo sa môže zdať byť nevýhodou, no opak je pravdou. Pretože Bratislavu môžete doslova spoznávať „na vlastné nohy“. Kampaň mala 3 jazykové mutácie a bežala vo 8 krajinách.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Wictor Leo Burnett, s.r.o.
Centova dieta | Lidl Slovenská republika, v.o.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Paradoxom dnešnej doby je, že kým na scéne sa každú chvíľu objavujú nové zázračné diéty, viac ako 600-tisíc Slovákov drží diétu nedobrovoľne. Ľuďom na hranici chudoby často chýba to základné - vyvážená a najmä pestrá strava. Preto vytvoril Lidl potravinovú zbierku Podeľ sa a pomôž, ktorá je všetkých 160-tich predajniach. Aby sme pritiahli pozornosť na problém, predstavili sme nezmyselnú diétu s názvom Centova diéta, ktorej základom je konzumácia výlučne lacných základných potravín s dlhou dobou trvanlivosti, a nechali sme influencerov vyskúšať si ju na vlastnej koži.

H. Data in PR

Grayling Slovakia s. r. o.
Rok vo vyhľadávaní 2022 | Google
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľom kampane Rok vo vyhľadávaní (2022) bolo ukázať trendy v slovenskej spoločnosti očami Vyhľadávača Google. Úlohou agentúry bolo vybrať a komunikovať dáta ľudskou formou a popísať ich vecne, no atraktívne. Okrem štandardného PR boli dôležité media relations, komunikácia s médiami pod embargom, ako aj podpora správy na sociálnych sieťach Googlu – s cieľom dosiahnuť čo najširší zásah verejnosti cez organické uverejnenia s nulovým budgetom. Téma vygenerovala vyše 50 výstupov s celkovým dosahom takmer 35 miliónov naprieč všetkými typmi médií (TV, rádio, tlač, onliny).
Seesame v spolupráci s Seesame
Posvieťme si na depresiu: neviditeľnú pandémiu v strednej a východnej Európe a Pobaltí | Janssen
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spojili sme región strednej a východnej Európy a Pobaltia a s pomocou jedinečného výskumu a vizualizácie dát sme poukázali na to, že starostlivosť o ľudí trpiacich depresiou by mala byť politickou prioritou. Výskum, kde sme zapojili 10 krajín, 51 expertov a 58 inštitúcií sme zverejnili prostredníctvom interaktívnej online vizualizácie. Výsledky štúdie sme rozpovedali použitím storytellingu, long-forms a prehľadných porovnávacích máp a grafov. Zmobilizovali sme 13 pacientskych organizácií a výsledky prezentovali kľúčovým politickým lídrom, vrátane globálneho šéfa WHO.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Mazars Slovensko, s.r.o.
Lidl nám to zrátal | Lidl Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Lidl chcel hmatateľným spôsobom poukázať na svoje postavenie v slovenskom maloobchode a ekonomike, ako aj na fakt, že okrem výhodných cien a atraktívneho sortimentu dáva krajine svojimi aktivitami podstatne viac. Ako prvá spoločnosť na Slovensku sa preto rozhodol detailne zmapovať ekonomické a sociálne dopady svojich aktivít a ich rozloženie v jednotlivých regiónoch. Výsledkom je unikátna dátová štúdia, ktorá ukázala, že Lidl u nás v roku 2021 vygeneroval ekonomickú hodnotu vyše 1,5 mld. eur. Lidl nám to zrátal a vďaka našej kampani sa o tom dozvedeli všetci stakeholderi.

I. Integrated campaign

casual v spolupráci s MUW Saatchi & Saatchi, wavemaker
ENTER Olympiáda | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: ENTER je program, v ktorom hravou formou učíme deti programovať, pracovať v tíme a rozvíjať kritické myslenie. Posledné 2 roky sme do škôl dostávali programovateľné micro:bity, vzdelávali sme učiteľov aj deti. Doteraz ENTER-om prešlo viac ako 55-tis študentov, viac ako 620 škôl dostalo hardvér a vyškolili sme prakticky tretinu všetkých učiteľov informatiky - a samozrejme aj iných predmetov. V ENTER Olympiáde sme chceli dať študentom a učiteľom šancu ukázať, čo všetko s micro:bitmi dokážu. A ukázali nám toho oveľa viac, než sme čakali...
MUW Saatchi & Saatchi v spolupráci s Universal McCann – mediálna agentúra
Zodpovedná komunikácia ČSOB na študentov / Nemíňaj litre na fast fashion | Československá obchodná banka, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nové študentské účty sú pre banky jeden z dôležitých spôsobov obnovovania ich zákazníckej bázy. Problémom je, že takmer všetky banky využívajú podobný systém benefitu, preto je možnosťou diferenciácie rozdielna komunikácia.
V kampani pre ČSOB sme stavili na tému udržateľnosti, ktorá u mladých rezonuje. Až 77 % mladých je pripravených robiť zmeny vo svojom životnom štýle v prospech životného prostredia. Kampaň „Nemíňaj litre na fast fashion“ dokázala prostredníctvom integrovanej kampane dosiahnuť nadpriemerné komunikačné výsledky a zároveň predávať 133 % účtov oproti plánu.
Zoznam príspevkov
Seesame v spolupráci s Seesame + Mannschaft
Nemlčať je zlato | Úrad na ochranu oznamovateľov
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na Slovensku počúvame o korupcii toľko, že sme voči nej apatický. Je to naše postkomunistické dedičstvo. Kampaň Nemlčať je zlato bojovala proti vžitým stereotypom a menila správanie. Vďaka kreatívnemu spracovaniu zaujala úradníkov, verejnosť, médiá aj influencerov, čo sa odrazilo vo vynikajúcich výsledkoch v post-teste aj v počte podnetov na Úrad pre ochranu whistleblowerov. Veríme že ľudia už vedia, že pokiaľ ide o korupciu, tak neplatí staré známe mlčať je zlato. Práve naopak.
SKPR STRATEGIES v spolupráci s Wiktor Leo Burnett
Zaostrené na PODEĽ SA A POMÔŽ | Lidl Slovenská republika
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 600 tisíc Slovákov žije na hranici chudoby. Inflácia, zdražovanie cien potravín a energií túto situáciu prehlbujú. Lidl ako líder v CSR na problémy núdznych nielen upozorňuje ale ich aktívne rieši. Zbierkou Podeľ sa pomôž pomáha 96 organizáciám naprieč Slovenskom, pričom možnosť prispieť do nej majú zákazníci na všetkých 160 predajniach. 37 produktov je na pultoch označených výzvou o pomoc. Tá sa vďaka komplexnému PR cez natívne spolupráce, influencerov, guerilla aktivity, vizualitu, workshopy i dobrovoľníctvo Lidlákov násobí. Jej hodnota už dnes presahuje 1 a pol milióna EUR.
Slovenská sporiteľňa v spolupráci s Zaraguza, Wavemaker, Divino
Moji milí Slováci - Integrated campaign | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zo Slovenska sa kvôli súčasnej situácii vytráca optimizmus a viera v lepšiu budúcnosť. SLSP preto vytvorila dlhodobý koncept Budúcnosť je vaša, ktorým povzbudzuje Slovákov k optimistickej budúcnosti. V inovatívnej kampani sme pomocou technológie syntetizácie hlasu (AI) priniesli späť hlas Júliusa Satinského, ktorý povzbudzoval národ k optimizmu. Kampaň sa stala aj vďaka silnej a komplexnej PR podpore a integrovaným komunikačným aktivitám najznámejšou bankovou komunikáciou za posledných 5 rokov.

J. Small budget

1st CLASS AGENCY
RAJO Vegan | RAJO s.r.o.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hoci vegánska komunita na Slovensku stále rastie, ide o pomerne malú skupinu zákazníkov. Ako predstaviť novú líniu Rajo produktov s minimálnym budgetom tak, aby ste nevytvorili pocit, že rastlinné stravovanie je iba pre vyvolených a zároveň budovali dôveru vegánov voči značke, ktorá na trh roky prináša mliečne výrobky? Nám sa jednoznačne osvedčila spolupráca s influencerkou, vďaka ktorej sme nielen vytvorili kvalitný obsah, ale tiež dosiahli pozitívne prijatie vo vegánskej i nevegánskej komunite a presne zasiahli cieľovú skupinu.
Black Apple s.r.o. v spolupráci s Black Apple a Crest Communications
Radegast horká výzva - Nosičská stovka | Radegast SK
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Fenomén vysokohorských nosičov na Slovensku je ojedinelý v celoeurópskom kontexte. Čelia výzvam, zdolávajú náročný terén a nosia ťažký náklad na chrbte – jedným slovom, ich život je naozaj ,,horký“. Presne taký horký ako pivo Ratar od Radegastu. Na týchto základoch vznikla spolupráca tvrdých chlapov a pivovaru Radegast, ktorý je partnerom podujatia Nosičská stovka. Ide o spomienku na tragicky zosnulého nosiča Juraja Petranského. Naším zadaním bolo priniesť tento horký odkaz verejnosti, vyzdvihnúť náročnosť ich poslania a podporiť ho vizibilitou značky bez inzercie.
casual
Wow Wi-Fi | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Internet, ktorý je dostupný úplne všade, musí byť dostupný aj v priestoroch garáže. Kde inde je to možné lepšie komunikovať? Po množstvách tlačových konferencií, ktoré sme realizovali na rôznych netradičných miestach sme sa rozhodli, že v tejto tradícií budeme pokračovať. Priamo v garáži Telekomu sme preto zvolali tlačovú konferenciu, ktorá predstavila nový produkt WOW Wi-Fi, po ktorom zákazníci volali už dlhodobo.
Divino v spolupráci s Go4insight a Miki Plichta®
Prieskum LinkedIn je IN | DIVINO
Seriál: nie
Stručná charakteristika: LinkedIn aj na Slovensku naberá na popularite, ale kto a akí sú jej lokálni užívatelia sa až do septembra 2022 nevedelo. Zmenil to až unikátny prieskum LinkedIn je IN, ktorý sme zrealizovali s prieskumnou agentúrou Go4insight a LinkedInfluencerom Mikim Plichtom® Zúčastnilo sa ho viac ako 1 600 respondentov najmä na základe virálnej výzvy na tejto sociálnej sieti. Externé náklady na propagáciu prieskumu boli 0 eur a výsledkom je detailný a nevyčísliteľne hodnotný prehľad o LinkedIn užívateľoch na Slovensku. Jeho výsledky sú dodnes často citované užívateľmi, školiteľmi i médiami.
SKPR STRATEGIES
Pozdravy z USA | Simlicity
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na mieru šitý, chutný aj informačne nabitý raňajkový box ako komunikačný nástroj. Práve cezeň sme komunikovali úspech slovenského start-upu Simplicity v USA. Novinárom sme doručili zážitok a chuť Ameriky spolu s pozdravmi od Simplicity a kľúčovými informáciami, ktoré si našli pod QR kódom. Inovatívna technologická firma predsa musí komunikovať inak. Jednoduchým kreatívnym mailingom so špeciálnym brandingom sme tak v náročnom predvianočnom období získali pozornosť médií aj sociálnych sietí, navyše s minimálnym rozpočtom.

K. Ukrajina

AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA
MIER UKRAJINE | Iniciatíva MIER UKRAJINE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: AMI COMMUNICATIONS naskočilo “na rýchlovlak” aktivít iniciatívy Mier Ukrajine pro bono v marci 2022. Zapojili sme sa do jej organizačného core teamu, kde sme tvorili idey aktivít, nastavovali a napĺňali komunikačnú stratégiu, ktorá mala jasný cieľ: Byť silným hlasom podpory pre Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii. Cítili sme to ako dôležité, aby aj napriek dezinformáciám a pomerne silnej podpore putinovského Ruska v SR bolo vždy jasné, kto je útočník a kto obeť, a že Ukrajine treba pomáhať všetkými prostriedkami, pretože bojuje aj za našu slobodu.
Zoznam príspevkov
AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA
MIER UKRAJINE, ZA VAŠU A NAŠU SLOBODU | Iniciatíva MIER UKRAJINE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: A)Iniciatíva MIER UKRAJINE (MU) s pomocou AMI COMMUNICATIONS vytvorila svojimi komunikačnými aktivitami priestor aj pre politický hlas a potreby brániacej sa Ukrajiny na Slovensku. Akcie MU sa stali platformou pre demokratických politikov, ktorí Ukrajine prejavovali podporu a mobilizovali verejnosť

B)Vytvárali sme tlak na politikov z koalície aj opozície, ktorí s adekvátnou pomocou Ukrajine váhali alebo ju odmietali

C)Podporovali sme pozitívne riešenia na pomoc Ukrajine všetkými prostriedkami, ktoré prijímala vláda SR alebo prichádzali zo strany inštitúcií EÚ.
AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA
Zakliata jaskyňa - Rozprávka, ktorá potešila aj ukrajinské deti na Slovensku | GARFIELD FILM s.r.o.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Keď nás produkčná spoloč. GARFIELD FILM oslovila s uvedením do kín novej slovenskej rozprávky Zakliata jaskyňa, prišli sme s ideou potešiť nie len slovenské, ale aj ukrajinské deti a vytvoriť ukrajinskú verziu rozprávky. Vznikla tak prvá slovenská rozprávka s ukrajinským dabingom, na ktorom sa podieľali slovenskí herci M. Hudák a J. Libezňuk a ukrajinskí dobrovoľníci. Spolu s iniciatívami Človek v ohrození a Ukrajinské matky sme zorganizovali premietania po celej SR a zaplnili kinosály deťmi z Ukrajiny žijúcimi v SR. Rozprávka dostala 2x priestor aj vo vysielaní RTVS počas Vianoc.
PR agentúra LIKE (ACONN, s.r.o.) v spolupráci s PR agentúra LIKE, Bratislava
TESCO - Pomoc pre ľudí zasiahnutých konfliktom na Ukrajine | TESCO STORES SR
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tesco ihneď po vypuknutí vojny na UA zaujalo jasný postoj – na lokálnej úrovni aj v rámci skupiny Tesco spustilo aktivity na podporu utečencov. Zmobilizovali sa obchody, sklady, zásobovanie aj tisícky kolegov - už o 2 dni išiel prvý kamión s pomocou. Popri potravinovej zbierke, humanitárnej, finančnej a produktovej pomoci Tesco podporilo utečencov aj cez pracovné miesta. Potrebná bola čo najrýchlejšia a presná interná aj externá komunikácia na zapojenie kolegov, charít, organizácií aj zákazníkov Tesca.
Seesame
Kto pomôže Ukrajine | Kto pomôže Ukrajine
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Keď sa začala vojna na Ukrajine, nemohli sme sa len tak prizerať. Podobne, ako keď sme počas pandémie boli spoluzakladateľmi iniciatívy Kto pomôže Slovensku, sme aj teraz spojili sily a spolu s ďalšími sme založili iniciatívu Kto pomôže Ukrajine (KPU), ktorá sa rýchlo rozrástla a od prvého dňa pomáhala prichádzajúcim Ukrajincom a Ukrajinkám. Ako PR agentúra sme sa od začiatku chopili aj jej komunikácie, ktorá bola veľkou výzvou. Nastavili sme stratégiu, vybudovali komunikačný tím a niekoľko mesiacov viedli všetku internú aj externú komunikáciu.
Seesame v spolupráci s Seesame (nominuje) + Free Andy Agency, Zenith Media (spolupracujúce agentúry)
Prosíme. Buď laska | O2 Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Iniciatíva “Prosíme. Buď laska” niekoľko mesiacov po vypuknutí vojny na Ukrajine motivovala ľudí, aby aj naďalej pomáhali Ukrajincom na Slovensku. Ukázala tiež ako blízko k sebe máme, a to používaním ukrajinských slovíčok, ktoré sa líšia od tých našich, no v kontexte im rozumieme. Päť známych osobností si vyskúšalo a tým aj propagovalo päť výziev na pomoc Ukrajincom, do ktorých sa mohli zapojiť bežní ľudia. Výzvy sme vytvorili aj v spolupráci s iniciatívou Buddíci pre Ukrajincov. Na webe iniciatívy sme dosiahli 28 000 návštev a 186 ľudí spolu splnilo 210 výziev.
Slovenská sporiteľňa
Spolu pre Ukrajinu | Slovenská sporiteľňa, Nadácia Slovenskej sporiteľne
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rýchla a adresná pomoc zodpovedného lídra. Tak vyzerala naša reakcia na vojnu. Ako súčasť skupiny Erste máme kolegov, klientov, kamarátov na Ukrajine. Zjednodušili sme prístup k financiám, darovali peniaze, pomohli s ubytovaním, aktivizovali kolegov aj klientov, ponúkli sme voľné pracovné miesta. Cez soc. siete sme inšpirovali verejnosť k materiálnym a finančným zbierkam. Venovali vlastný čas na dobrovoľníctvo aj mediálny priestor neziskovkám. Ku dňu matiek sme pripravili špeciálnu komunikačnú kampaň k Dňu matiek na podporu mamám nielen na Ukrajine.
THIS IS LOCCO
Nastenka: Hlas proti ruskej propagande | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slováci milujú ruské rozprávky. Napríklad o tom, že za inváziu na Ukrajinu môže západ. Využili sme preto hlas z najznámejšej ruskej rozprávky na Slovensku – Nastenku z Mrázika. V našom spote povedala ľuďom dôležité posolstvo: neverte rozprávkam z Kremľa.